Hlavní obsah

Věčně zmrzlá půda na Aljašce začíná tát, uvolněný uhlík může být problém

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aljašský permafrost, což je trvale zmrzlá půda, začíná rozmrzat. Odborníci se domnívají, že to může vést k dalšímu urychlení procesu globálního oteplování, a to bez ohledu na pokusy o jeho zastavení.

Rozmrzající permafrost na Aljašce urychluje globální oteplováníVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Jak napsal americký deník The New York Times, vědci z výzkumného střediska Woods Hole Research Center ve státě Massachusetts odebrali vzorky vody a sedimentů z permafrostových jader a do země instalovali sondy na měření teploty.

Chtějí totiž lépe porozumět tomu, jak na sebe vzájemně působí tato dosud stále ještě „věčně“ zmrzlá půda a okolní prostředí.

Na severu Aljašky permafrost v hloubce necelých 20 metrů za poslední dekády změnil teplotu z -8 stupňů Celsia na -3 stupně, upozorňuje agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Rozmrzávající permafrost na Aljašce - ilustrační foto

Celosvětově v sobě permafrost drží zhruba dvojnásobné množství organického uhlíku, než je v současné době v atmosféře. Když rozmrzne, uhlík se dostane zpět do atmosféry. Odborníci se obávají, že právě to by mohlo naši planetu v následujících stoletích opět dále ohřívat.

Zásoby ledu na severu se obecně postupně ztenčují. Aktuálně se například poprvé podařilo zdolat takzvanou Severní arktickou cestu bez „předvoje“ v podobě ledoborce. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám