Hlavní obsah

Královédvorská zoo chce chránit své nosorožce, odstraní jim rohy

• Aktualizováno
Novinky,

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem plánuje u všech svých nosorožců odstranit rohy. Jedná se zejména o reakci na incident z minulého týdne ve Francii, kde pytláci zastřelili nosorožce a uřízli mu rohy. Cena rohu se na černém trhu může vyšplhat i na 40 tisíc eur, tedy asi milión korun.

Foto: ZOO Dvůr Králové - Simona Jiřičková

Nosorožec v královédvorské zoo

Článek

Plánované odstranění rohů Novinkám potvrdila mluvčí zahrady Andrea Jiroušová s tím, že má jít o všechna zvířata, u kterých je to potřeba. Zoo má nosorožce černé neboli dvourohé a nosorožce bílé (tuponosé) jižní. Celkem jich ve Dvoře Králové je 21, někteří již rohy nemají.

Kvůli bezpečí nosorožců

„Zásah proběhne v příštích týdnech a měsících, přesný termín z bezpečnostních důvodů zveřejňovat nemůžeme,“ řekla mluvčí Novinkám.

„U většiny zvířat nebude možné provést zákrok odřezání rohů za plného vědomí, proto bude nutné přistoupit k uspání zvířete. Roh se uřízne a ostré hrany se opilují,“ upřesnila Jiroušová.

Je to kvůli bezpečí zvířat, daný krok má odradit pytláky. Ti minulý týden poprvé útočili v evropské zoo, konkrétně ve francouzském Thoiry. Pětiletého samce nosorožce pytláci kvůli rohovině zastřelili. [celá zpráva]

Vedení české zahrady už jednou k podobnému zákroku sáhlo. Před třemi lety zoo spálila rohovinu za milióny. V posledních měsících uvažovala o dalším uřezání rohů, incident ve Francii celý proces značně urychlil.

Zda i tentokrát budou rohy spáleny, mluvčí nepotvrdila. „Otázka ohledně spálení odstraněných rohů zůstává stále otevřená,” uvedla na dotaz Novinek.

Odborníci usilují i o přežití téměř vymřelého druhu

Záměr královédvorské zoologické zahrady, která patří k nejvýznamnějším chovatelům nosorožců na světě, zaujal i v zahraničí, informovala o tom v souvislosti s tamním útokem francouzská agentura AFP.

Dvorská zoo má zásluhu i na přežívání posledních tří extrémně vzácných a extrémně ohrožených exemplářů nosorožců bílých severních. Poslední tři jedinci žijí v rezervaci Ol Pejeta v Keni, kam byli převezeni z této zoo v roce 2009.

Zahrada se ve spolupráci s dalšími odborníky snaží pracovat na záchraně druhu, který již není schopný reprodukce. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám