Hlavní obsah

Laboratoř ČVUT se zabývá vývojem mobilních sítí budoucnosti

Novinky,

Laboratoř 5Gmobile, působící při katedře telekomunikační techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, se dlouhodobě zabývá vývojem budoucích mobilních sítí (5G a dále). Podílí se také na výzkumu a testování technologie mobile edge computing. Ta umožňuje přenesení výpočtů z mobilních zařízení na „hranu“ mobilní sítě, tedy na server umístěný v základnové stanici.

Foto: ČVUT

Laboratoř ČVUT se dlouhodobě zabývá vývojem mobilních sítí budoucnosti.

Článek

„Zapojení do výzkumu mobile edge computingu pro nás bylo výzvou. Vzhledem k tradici naší laboratoře, kdy jsme pracovali již na vývoji sítí LTE-A, byla práce na vývoji technologií pro 5G dalším logickým krokem,“ uvedl k tomu vedoucí laboratoře Zdeněk Bečvář.

Nová technologie přináší podle zprávy ČVUT uživatelům mobilních sítí možnost využít vyšší výpočetní výkon, sníží spotřebu baterie mobilních telefonů při zachování nízkého zpoždění přenosu dat. To bude dostačující i pro aplikace, jako jsou rozšířená a virtuální realita nebo hry.

V laboratoři pracují i studenti

„Těší nás, že se do výzkumu daří zapojit i studenty. V současné době v laboratoři pracují čtyři bakaláři a sedm magistrů. Jsou to výhradně posluchači programu Elektrotechnika a komunikace,“ doplnil Bečvář.

Vývoj technologie zahájila laboratoř již v roce 2012 v rámci evropského projektu FP7 Tropic. V současné době pokračuje v testování řešení v prostředí virtuálních mobilních sítí ve spolupráci s institutem Eurecom.

Na konci prvního čtvrtletí vypíše Český telekomunikační úřad (ČTÚ) aukci kmitočtů právě pro rychlé mobilní sítě 5G v pásmu 3,7 GHz. Sítě 5G slibují přenosové rychlosti v řádu jednotek Gbit/s, což je výrazně více než nyní využívané LTE. Stále ale ještě není mezinárodně přijatý standard pro jejich parametry a koncová zařízení. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám