Hlavní obsah

Rentgen odkryl záhady barona Trencka

– Brno
Právo, miv

Zhruba po sto letech se baronu Trenckovi, respektive jeho mumii, vrátí zpět palec. Opustí své místo na brněnském Špilberku a bude spočívat u těla v podzemí Kapucínské hrobky. I to je výsledek sobotního zkoumání mumifikovaného těla válečníka.

Foto: FN Brno

Ve Fakultní nemocnici v Brně v sobotu zkoumali mumifikované tělo Františka barona Trencka.

Článek

Mumifikované tělo, odpočívající po staletí v podzemí hrobky, se vydalo bezmála po 270 letech z hrobky do Fakultní nemocnice Brno, aby se podrobilo zkoumání na moderním radiodiagnostickém zařízení. Projekt „Antropologický, soudně-lékařský a historický výzkum mumie barona Trencka“ je společným dílem Muzea města Brna (MuMB), Kapucínské hrobky v Brně, Masarykovy univerzity a fakultní nemocnice. Zkoumání má vyvrátit či potvrdit některé legendy, ale také nabídnout ojedinělou možnost zkoumat tři sta let staré tělo.

„Koster bojovníků máme hodně, válečník s dochovanými měkkými tkáněmi je snad jediný v Evropě. Jeho zkoumání je neobvyklou příležitostí,“ uvedl Petr Vachůt z MuMB. V době, kdy ještě mumie procházela CT diagnostikou s různým dávkováním záření, umožňující zkoumat jednotlivé části těla, bylo už jasné, že některé legendy padly. „Po skenování je zřejmé, že v těle není žádný projektil, což vyvrací jednu legendu, že mu po zásahu zůstala střela v těle,“ dodal Vachůt.

Tělo je poměrně dobře zachované

„Zatím jsme udělali přes třicet tisíc obrázků, čekám, že jich bude kolem čtyřiceti tisíc. Bylo pro mě překvapením, že i téměř po třech stoletích je tělo poměrně dobře zachované a že kromě kostí jsou v něm vidět další struktury jako šlachy. Už teď víme, že měl neporušené části lebky, které se jako první zlomí, pokud inkasujete ránu do obličeje, je tedy zjevné, že válečník byl dobrý,“ uvedl přednosta Kliniky radiologie a nukleární medicíny FN Brno Vlastimil Válek.

Foto: FN Brno

Mumie barona Trencka

Rentgen ukázal zhojenou zlomeninu nohy nad kotníkem. „Je velmi dobře srostlá, ten člověk, který ho léčil, by mohl okamžitě nastoupit na traumatologii,“ vystřihl poklonu neznámému ranhojiči Válek.

„Zásluhou zkoumání prostřednictvím CT se mumii dostaneme pod kůži, což jinak nemůžeme. Máme tak antropologické informace o kostře, do tří měsíců budeme mít dokončenou podobu barona Trencka a budeme ji moci porovnat s vyobrazeními,“ uvedla vedoucí Laboratoře morfologie a forenzní antropologie Ústavu antropologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Petra Urbanová.

Hlava je oddělená

Mumii barona Trencka tvoří tělo bez hlavy, ta je od trupu oddělená. Podle Válka ještě neskončila zkoumání, ale již nyní je zjevné, že zvěsti o tom, že se nejedná o Trenckovu lebku, jsou liché. Oficiální to ještě není, ale i počet obratlů těla a lebky dohromady dává sedm, což je číslo, které odpovídá stavbě lidského těla,“ řekl Válek.

Kdo byl baron Trenck?

František baron Trenck se narodil v roce 1711, i s bratry následoval otce a stal se vojákem. Se svými pandury vyrážel na lov zbojníků a loupežníků v panských lesích. Za násilí byl nakonec uvězněn.

Bojoval na straně Rusů, odkud byl nakonec vyhoštěn. Vrátil se do Uher, kde brutálně pobíjel zbojníky. Marie Terezie jej pověřila verbováním chorvatských pandurů. V roce 1745 byl odsouzen k smrti.

Marie Terezie se postarala o nový soud a Trenck dostal doživotí na Špilberku. Zemřel ve věku osmatřiceti let 4. října 1749. Jeho tělo uložili do Kapucínské hrobky, kde jej tamější klima přirozenou cestou mumifikovalo.

Mumii chybí palec, o který přišla na počátku minulého století. Později se objevil v muzejních sbírkách, byl vystaven na brněnském Špilberku. „Nevíme, kdy a za jakým účelem byl odcizen, K tělu sedí velikostí, je stejně mumifikovaný, už teď lze říci, že na 99 procent je baronův,“ dodal Vachůt. Podle Urbanové nebyl prst uřezaný, ale pravděpodobně ukroucený. Odborníci z něj dostali i otisk. Osmého března v Brně představí po zhruba sto letech znovu zkompletovanou mumii barona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám