Hlavní obsah

Naučit se anglicky pomocí titulků vyžaduje nadání, některé seriály jsou pro to jako stvořené

Novinky,

Není výjimkou, že se někdo naučil anglicky i díky sledování anglických a amerických seriálů. Naučit se jazyk pomocí titulků nicméně vyžaduje nadání. Seriály každopádně naučí hovorové výrazy, slang i přízvuk. Světová vzdělávací organizace EF Education First, která pořádá i jazykové kurzy, sestavila žebříček seriálů, které mohou s angličtinou nejlépe pomoci. Na prvním místě je britský seriál Sherlock.

Foto: BBC

Seriál o novodobém Sherlocku Holmesovi spustila britská stanice BBC v roce 2010. V hlavních rolích Benedict Cumberbatch jako Sherlock (vlevo) a Martin Freeman jako Watson.

Článek

Výhodou je, pokud vedle ukázky běžné či obchodní mluvy seriál dokáže nabídnout i něco z reálií oblasti. S celou seriálovou řadou divák stráví pochopitelně více času než s jednotlivými filmy, je tak větší šance na seznámení s prostředím a pochycení kupříkladu nových frází. Je tedy možné na nich jazyk pilovat detailněji.

Sledovat filmy a seriály v původním znění s českými titulky je prvním krokem. Druhým může být přepnutí na titulky v daném jazyce - pro srovnání toho, co herci říkají. Poslední fází je, když divák při sledování audiovizuálního díla již nepotřebuje titulky žádné.

1. Sherlock

Seriál o novodobém Sherlocku Holmesovi, inspirovaný knihami Arthura Conana Doyla, spustila britská stanice BBC v roce 2010, okamžitě si našel věrné publikum. Dobrodružné a zábavné příběhy se odehrávají v Londýně 21. století. K úspěchu přispělo i hvězdné obsazení hlavního hrdiny, kterého hraje Benedict Cumberbatch s velmi specifickou, přesto skutečně srozumitelnou britskou výslovností.

2. Dům z karet

Jestliže někdo plánuje kariéru ve Spojených státech, tento politický thriller jej naučí všechny komplikované slovní fráze, které jsou nezbytné ve světě byznysu a politiky. Na první pohled to může vypadat složitě, přesto seriál přispěje i k porozumění politického systému USA.

Foto: Netflix

Kevin Spacey jako politický intrikán

3. Simpsonovi

Animovaný seriál Simpsonovi existuje už 28 let. Jedná se o nejdéle vysílaný animovaný seriál v Americe, s 609 odvysílanými díly. Čili dokoukání jen tak nehrozí.

4. Přátelé

Jeden z nejznámějších sitcomů na světě. Americká produkce však v roce 2004 po 10 letech natáčení ohlásila konec. Seriál plný sarkasmu i černého humoru se vysílal ve více než stovce zemí a stále se umisťuje na vysokých příčkách sledovanosti.

Foto: Martin Švadlenka

Dodnes zachovaná kavárna Central Perk ze seriálu Přátelé ve Warner Bros Studiu v Los Angeles

5. Sex ve městě

Podle společnosti EF by si každý, kdo někdy uvažoval o životě v New Yorku, měl tento seriál pustit. Carrie, Charlotte, Miranda a Samantha jsou svobodné kamarádky, které se často stanou oběťmi absurdních a vtipných situací. Seriál byl tak úspěšný, že byly natočeny i dva filmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám