Hlavní obsah

Žirafy pomalu vymírají, z velké části vinou člověka

Novinky,

Žirafy velmi nenápadně vymírají, vyplývá to z posledního sčítání těchto zvířat. Podle přírodovědců z Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) je nejvyšší savec již velmi ohroženým druhem. Oznámili to po aktualizaci Červeného seznamu ohrožených druhů. Slavný přírodovědec David Attenborough již v červnu podle serveru The Guardian upozornil, že v sedmi státech žirafy vyhynuly. Z velké části za to mohou lidé.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Žirafám škodí také odlesňování, ztrácí se tím jejich přirozené prostředí.

Článek

Stupeň ohrožení určuje u jednotlivých druhů šanci na přežití. Při zařazování do kategorie se bere v potaz nejen počet přeživších kusů, ale i přírůstky a úbytky během času, známé hrozby či možnost odchovu v zajetí.

Na Červeném seznamu ohrožených druhů je v současnosti na 85 tisíc druhů zvířat a rostlin, zhruba 24 tisícům hrozí bezprostřední vyhynutí.

Měli bychom s tím něco dělat, dokud je ještě čas
Julian Fennessy, IUCN

Populace žiraf se podle seznamu snížila za poslední tři desetiletí ze 157 tisíc na 97 tisíc, tedy o 40 procent. Žirafy se tak přesunuly z kategorie málo dotčených druhů do sekce zranitelných.

Zpráva IUCN tvrdí, že za to může zejména růst lidské populace na africkém kontinentu, odlesňování (mizení přirozeného prostředí) nebo také ilegální lov zvířat.

Přehlížení stavu žiraf

V září se zjistilo, že neexistuje jediný druh žirafy, ale hned čtyři. [celá zpráva] To však na celé věci zřejmě nic nemění.

„Žirafy obvykle vidíme na safari, v médiích a v zoologických zahradách. Lidé včetně ochránců přírody si však neuvědomují, že zažívají tiché vymírání. Měli bychom s tím něco dělat, dokud je ještě čas,“ cituje The Guardian Juliana Fennessyho, ředitele sekce IUCN pro ochranu žiraf a okapi, což jsou nejbližší žirafí příbuzní.

Server připomíná i starší vyjádření Davida Attenborougha, podle kterého si sice jsou všichni vědomi situace okolo slonů afrických, ačkoli jich je ještě půl miliónu, ale u žiraf už si nikdo neuvědomuje, že jich chodí po světě mnohem méně. „V sedmi státech už vyhynuly,“ uvedl popularizátor přírodních krás.

Podle údajů z Červeného seznamu žirafy zcela vymřely v Eritreji, Guineji, Mauritánii, Nigérii, Senegalu a zřejmě také v Mali. Kvůli ozbrojeným konfliktům je tento druh na prahu vyhynutí i v Súdánu.

Mnoho živočišných druhů uniká naší pozornosti a pravděpodobně vyhynou dříve, než je vůbec zvládneme popsat.
Inger Andersenová, ředitelka IUCN

Aktualizace seznamu potvrzuje zjištění říjnové studie. Ta uváděla, že se počet divokých zvířat do roku 2020 zredukuje oproti roku 1970 až o dvě třetiny.

Vymření hrozí i nově objeveným zvířatům. „Mnoho živočišných druhů uniká naší pozornosti a pravděpodobně vyhynou dříve, než je vůbec zvládneme popsat,“ připomněla ředitelka IUCN Inger Andersenová na stránkách svazu.

U 700 nových druhů ptáků a 233 odrůd rostlin hrozí vyhynutí 11 procentům z nich.

Problémy má například i africký papoušek šedý, oblíbený mazlíček se schopností napodobovat lidskou řeč. Ve volné přírodě i jemu hrozí vyhynutí.

Ochrana území

Za posledních pětadvacet let se rozšířilo území, které podléhá zvláštní ochraně. Nyní zabírá asi 14 procent veškeré plochy planety Země. Polovinu veškeré plochy Země ale už zcela ovládá člověk.

„Státy také zakládají chráněná území na odlehlých oblastech, kde nikdo nechce přetvářet krajinu. Tento postup nepomáhá chránit biodiverzitu. Měli bychom zakládat chráněná území tam, kde hrozí přírodě bezprostřední ničení,“ radí James Watson z Wildlife Conservation Society.

Ohrožené druhy jsou v červených seznamech, přehled vyhynulých se nazývá černý seznam.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám