Hlavní obsah

Šance pro ochrnuté pacienty, vědci rozchodili opici s poraněnou míchou

Novinky,

Vědci ze Švýcarského federálního technologického institutu v Lausanne možná přinášejí naději lidem s poraněnou míchou. Dokázali „rozchodit” opici, která nemohla ovládat pravou zadní nohu. Pomocí implantovaných přístrojů se odborníkům podařilo obejít poškozenou míchu. Zařízení totiž dokáže číst signály z mozku a v reálném čase je předávat paralyzované končetině. Výsledky svého výzkumu publikovali v prestižním vědeckém časopise Nature.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Implantát v mozku umožňuje makakovi s ochrnutou končetinou opět choditVideo: EPFL/Alain Herzog, Reuters

 
Článek

„Jedná se o vůbec první případ, kdy neutotechnologie obnovila pohyb u primátů. Před námi ale stojí ještě mnoho náročných úkolů. Může uplynout pár let, než bude možné složky tohoto léčebného zákroku naplno vyzkoušet i lidí,“ uvedl neurolog Grégoire Courtine pro BBC.

Propojení dekódování mozku a stimulace míchy, aby vznikla komunikace, je něco zcela nového.
neurochiruržka Jocelyne Blochová

„Vložili jsme jednu z elektrod do malé oblasti mozkové kůry, která kontroluje nohu,“ popisoval Courtine jejich práci. „Informace ze všech neuronů jsme odeslali do počítače, který dekóduje pohybové povely primáta založené na tomto signálu. To znamená natahování nebo krčení nohy.“

Data počítač následně bezdrátově pošle do přijímače, který je umístěn na míše. Pomocí elektrických impulsů ve správný čas a pořadí stimuluje svaly končetiny.

Číst mozkovou aktivitu není nic nového, stejně tak stimulovat míchu, tvrdí neuroložka Jocelyne Blochová. „Ovšem spojení obojího, tedy propojení dekódování mozku a stimulace míchy, aby vznikla komunikace, to je něco zcela nového,“ uvedla.

Běžné využití nejdříve za několik let

Vědci nyní pracují na klinické studii, aby implantáty mohli vyzkoušet i na lidech s poraněnou míchou. Běžné využití této technologie ale předpokládají až za několik let.

Technologie použitá pro stimulaci míchy je stejná jako ta u mozkové kůry při léčbě Parkinsonovy choroby. Courtine však dodal, že se přece jen od primátů lišíme, tudíž u lidí bude třeba přijít s ještě sofistikovanějšími způsoby stimulace svalů u ochrnutých končetin.

Reklama

Související články

Alzheimer podle vědců rozvíjí kreativitu

Alzheimerova choroba na jedné straně ničí paměť, na druhé ale rozvíjí kreativitu. Potvrzuje to australská studie, podle která oblasti mozku spojené s uměleckou...

Vědci zjišťují, zda má makak „duši”

Je makak schopen vcítit se do druhého makaka? Hranice mezi zvířetem a člověkem zkoumají vědci při pokusech v centru primatologie nedaleko Štrasburku na východě...

Výběr článků

Načítám