Hlavní obsah

Vědci našli v Arktidě tajnou nacistickou základnu

Ruští vědci v Arktidě objevili tajnou nacistickou vojenskou základnu z roku 1942. Po Němcích nalezli v ruinách bunkrů dobře zachovalé předměty. Informoval o tom server deníku The Daily Mail.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci našli v Arktidě předměty z bývalé nacistické vojenské základnyVideo: Reuters

 
Článek

Základna se nalézá na ostrově Alexandřina země, jedné z nejzápadnějších částí souostroví Země Františka Josefa v Severním ledovém oceánu, asi tisíc kilometrů od severního pólu. Němci ji postavili v roce 1942, rok po Operaci Barbarossa, tedy nacistické invaze do Sovětského svazu.

Kódové označení pro základnu bylo „Schatzgräber“, tedy Lovec pokladů nebo Zlatokop, a využívala se primárně jako taktická meteorologická stanice. Díky jménu někteří odborníci věří, že základna měla ještě další, tajný účel - pomoc při hledání starodávných artefaktů, kterému nacisté věnovali spoustu času i úsilí.

Otrávili se medvědím masem

Samotný ostrov hrál během druhé světové války důležitou roli, meteorologické zprávy byly nezbytné pro plánování přesunu vojáků, ponorek i lodí.

Vědci základnu opustili v roce 1944, když se otrávili syrovým masem ledního medvěda a musela je zachránit jedna z německých válečných ponorek U-Boot.

Znovuobjevena byla po dvaasedmdesáti letech, vědci našli více než pět set předmětů, včetně dokumentů dobře zachovaných díky mrazivému počasí, nábojů, benzínových kanystrů a dalších pozůstatků z druhé světové války.

Alexandřinu zemi si v průběhu let nárokovalo několik zemí kvůli její poloze ve velrybářské oblasti. Nyní je nicméně součástí Ruské federace. Rusko v současnosti údajně uvažuje, že by na ostrově vybudovalo svoji trvalou vojenskou základnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám