Hlavní obsah

Rudý příliv zabíjí ryby u texaského pobřeží

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Texaský odbor pro životní prostředí, Texas Parks and Wildlife Department, potvrdil, že se podél jihotexaského pobřeží u města Corpus Christi vyskytuje podivný rudý příliv. Toxické řasy mohou způsobit nejen dýchací potíže u lidí, ale i úhyn ryb. O problému referovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rudý příliv zabíjí ryby u texaského pobřežíVideo: Reuters

 
Článek

„Když jsme sem dorazili, toto jsme rozhodně nečekali. Jen jsme se rozhlíželi a ryby jsme viděli všude... Mrtvé,“ popsala oslovená žena dojem z návštěvy pláže, poseté mrtvými rybami.

Kradou kyslík

Úřad uvedl, že situace je výsledkem působení mořských řas známých jako rudý či krvavý příliv, protože při přemnožení vytváří dojem zlověstného rudého květu. Odčerpávají hladinu kyslíku a zároveň vylučují toxické látky.

Ukázalo se, že vzorky vody kolem pobřeží Padre Islandu, ostrovního pásu přímo naproti pevninskému městu Corpus Christi, skutečně vykazují mírné koncentrace těchto řas.

Foto: Mapy.cz

„Řasy zabíjejí nejen ryby, ale mohou způsobit i dýchací potíže u lidí,“ varuje odborník na podmořský život Tony Reisinger. Když vítr vane směrem na pevninu, lidé jedy dýchají, a dráždí tak své dýchací cesty. Ti, kteří mají dýchací problémy, by se tak měli držet od pláže dále.

„Je to také velmi nebezpečné pro psy,“ dodal.

Texaští úředníci si nejsou jistí, jak dlouho bude rudý příliv trvat. Loni se na daném území vyskytoval zhruba tři měsíce. Nápravy škod stály tisíce dolarů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám