Hlavní obsah

Vysoké školy mají pro příští rok získat dalších 290 miliónů korun

– Praha

Vysoké školy zřejmě pro rok 2017 získají dalších 290 miliónů korun. Budou tedy mít stejně jako v roce 2015, více než 21 miliard korun. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) potvrdila, že to vyjednala s ministerstvem financí. Vláda by to měla schválit při projednávání rozpočtu, které proběhne příští týden.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ve srovnání s květnovým návrhem ministerstva financí tak vysoké školy získaly navíc 1,29 miliardy korun. Ve srovnání s předchozími lety to ale neznamená podstatné zvýšení objemu peněz, které mají k dispozici.

„Znamená to jen mírné navýšení proti stávajícímu faktickému stavu. V řádu desítek miliónů,” uvedla ministryně.

Považuje ale za výrazné zlepšení, že tentokrát jsou peníze pro vysoké školy kompletně zahrnuty přímo v rozpočtu.

„Nedochází k žádnému paběrkování ani k rozdělení na menší částky během roku. Od toho si slibuji, že vysoké školy budou stabilizovány a že zajistí celý akademický rok na tuto částku,” řekla Valachová.

Osmnáctiprocentní podíl na výdajích resortu

Díky vyjednaným 290 miliónům ministryně plánuje, že bude při rozdělování peněz vysokým školám vázat deset procent na kvalitu. S univerzitami to má prý předjednáno.

Pro rok 2018 chce mířit na to, aby vysoké školy měly osmnáctiprocentní podíl na výdajích resortu školství. Vzhledem k rostoucím výdajům na regionální školství i sport ale podíl vysokých škol zatím klesá, upozornila ve čtvrtek Rada vysokých škol.

V posledním návrhu rozpočtu, v němž ještě chybělo naposledy vyjednaných 290 miliónů, bylo pro vysoké školy vyhrazeno 13,6 procenta rozpočtu ministerstva školství.

Zaměstnanost středoškolsky vzdělaných a dvouleté děti ve školkách

Ve čtvrtek zveřejněná zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) hovoří o tom, že Česká republika patří mezi 35 státy k zemím, které dávají nejmenší část svého HDP na vzdělání. [celá zpráva]

„Pro tento rok jsme vyjednali 14,5 miliardy navíc do školského rozpočtu a v tomto trendu hodláme pokračovat,” uvedla Valachová ve vyjádření na webu.

Ocenila, že mezi silné stránky českého školství patří vysoká míra zaměstnanosti lidí s alespoň středoškolským vzděláním.

„Ve srovnání s ostatními zeměmi OECD se nám také daří zařazovat již dvouleté děti do předškolního vzdělávání, přičemž jen tři procenta předškoláků chodí do soukromých zařízení. Průměr zemí OECD je vyšší, soukromé školky navštěvuje až 33 procent dětí,” doplnila ministryně.

Reklama

Výběr článků

Načítám