Hlavní obsah

Na středních školách nebude platit „pamlsková“ vyhláška

Novinky,

Vyhláškou ministerstva školství se od 20. září reguluje prodej vybraných potravin a nápojů v bufetech a automatech, rovněž doplňkový prodej v jídelnách. Je ale tak přísná, že by mohla prodejcům zakázat nabízet většinu sortimentu, ti by se ze škol stáhli. Česká středoškolská unie proto zaslala resortu školství otevřený dopis s více než šesti tisíci podpisy, kde požadovala mimo jiné výjimku pro střední školy, kterou v navazujících jednáních s ministryní Kateřinou Valachovou (ČSSD) úspěšně domluvila.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Ilustrační foto

Článek

Díky tlaku České středoškolské unie bude omezení platit jen na základních školách a víceletých gymnáziích. O dalších požadavcích se nyní dále jedná.

Zmizely by jak bufety, tak automaty, kde si studenti kupují svačiny. Přitom jídelny, které často vaří nezdravá jídla, by zůstaly beze změn.
Štěpán Kment, předseda České středoškolské unie

Středoškoláci ovšem nesouhlasí s tím, aby jejich postoj byl vnímán jako boj za nezdravé jídlo.

„Otevřeným dopisem jsme chtěli poukázat na absurdnost situace, kdy by kvůli přísné vyhlášce ze škol zmizely jak bufety, tak automaty, kde si studenti kupují svačiny. Přitom jídelny, které často vaří nezdravá jídla, by zůstaly beze změn. To se nám nyní podařilo změnit, ale pokračujeme dále,“ shrnuje situaci předseda České středoškolské unie Štěpán Kment.

Sporný spotřební koš jídelen

Unie chce nyní rozpoutat diskusi nad kvalitou stravování ve školních jídelnách. „Původní záměr otevřený dopis splnil, vyhláška tak neplatí pro střední školy. My jsme ovšem poukazovali na existenci hlubšího problému, kterým jsou již zmiňované školní jídelny. Ty se řídí spotřebním košem nastavujícím nutriční hodnoty, podle kterých musí vařit. Problém nastává v tom, že samotný obsah spotřebního koše byl naposledy aktualizován v roce 2005 a chybí systematická podpora zdravého stravování,“ zmiňuje místopředsedkyně Lenka Štěpánová.

S ministryní Valachovou zástupci unie domluvili, že se koš bude v dohledné době měnit, pro kuchařky vznikly i vzorové recepty. „Neméně důležité je i zvýšení platů zaměstnanců jídelen,“ doplňuje Štěpánová.

Chtějí zvýhodnění zdravých svačin

Poslední požadavek otevřeného dopisu unie stále s ministerstvem řeší. Místo cesty zákazů totiž chtějí, aby stát zvýhodnil zdravou alternativu.

„Hledáme způsob finančního zvýhodnění zdravých svačin. Jestliže mají být mladí lidé vedeni k dobré životosprávě, musí se jim dostávat cenově dostupný sortiment zdravých potravin a nápojů. Jako jedny z možných řešení vidíme snížení DPH u vybraných položek, čerpání peněz z eurofondů nebo přímé dotace ze státního rozpočtu,“ uzavírá Kment.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám