Hlavní obsah

Nový lék na Alzheimerovu nemoc prý může „změnit hru“

Právo, mcm

Revoluční lék Aducanumab, připravený ve Švýcarsku, dokáže bránit vzniku Alzheimerovy nemoci. S odvoláním na studii v časopise Nature to uvedla britská média. Lék byl zatím vyzkoušen na 165 lidech v raném stadiu nemoci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ukázalo se, že už po šesti měsících se zastavilo zhoršování zdravotního stavu pacientů, kteří lék dostávali. Naopak u těch, kteří přijímali jen náhražku, se zhoršovaly nejrůznější duševní vlastnosti i schopnosti jako vařit si či vynášet odpadky. Po roce užívání aducanumabu vymizely u pacientů bílkovinné amyloidy, které poškozují a ničí nervové buňky.

„Ve skupině, která dostávala vysoké dávky léku, amyloidy téměř úplně zmizely. Účinky tohoto léku jsou bezprecedentní,“ řekl profesor Roger Nitsch z Curyšské univerzity, která lék vyvíjela. Nyní na něm pracuje americká firma Biogen.

První výsledky zjištěné po nasazení léku vyvolaly značná očekávání. „Je to nejlepší zpráva, jakou jsem slyšel za celých 25 let, co se podílím na výzkumu této nemoci. Přináší to novou naději pacientům i jejich rodinám,“ řekl podle listu The Daily Mail americký vědec Stephen Salloway z nemocnice Butler Hospital ve státě Rhode Island.

Naděje prověří velký test

Profesor David Allsop z britské University of Lancaster podle listu The Guardian usoudil, že pokud bude aducanumab fungovat, může „změnit hru“ v boji s nemocí. Lék obsahuje protilátky, která přirozeně vznikla u penzistů, kteří jsou podle všech příznaků odolní vůči alzheimerovi. Napadá amyloidy, což je vlastně spleť proteinů, která je charakteristickým rysem této choroby. Aducanumabu tak brání poškození mozku, které Alzheimerova nemoc způsobuje.

Předpokládá se, že v budoucnu by měl být lék předepisován i zdravým penzistům, aby se tak předešlo vzniku nemoci – stejně jako se předepisují statiny těm, u nichž hrozí infarkt.

První vzorek testovaných pacientů byl však malý. Nyní se proto chystají rozsáhlé klinické testy léku, na nichž se má podílet celkem 2700 lidí. Už několikrát se totiž stalo, že léky, které při použití u malých skupin vypadaly mimořádně slibně, nepřinesly očekávané výsledky při rozsáhlejším použití. Ukázalo se také, že použití léku vede k hromadění tekutin v mozku, což zvyšuje riziko mrtvice. Jde tedy o to, najít takovou dávku, která je účinná, ale nemá rizikové vedlejší účinky.

Omezený účinek léků

Mezi pracovišti, kde bude aducanumab testován, je i osm britských nemocnic. Testy mají být dokončeny za čtyři roky, a pokud se potvrdí, že lék je nejen účinný, nýbrž i bezpečný, měl by být záhy dostupný pro léčbu.

Dosavadní léčiva mají na Alzheimerovu nemoc pouze omezený účinek, protože jen zmírňují projevy nemoci. V Česku je s ní spojováno 153 tisíc případů demence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám