Hlavní obsah

Pamlsky mizí ze školních automatů. I bez vyhlášky

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školy se chytily za nos a přestaly nabízet ve svých prostorách laskominy. A to i přesto, že vyhláška, která má zatrhnout mlsání, stále chybí. Veřejná diskuse a tlak rodičů udělaly své. V září už by ale mohla vyhláška vejít v platnost a ředitelé budou muset být v dozoru nad stravou ještě přísnější.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Po roce nekonečných debat a dohadů nad vyhláškou, která má určit nezdravé potraviny a zakázat jejich prodej, si školy samy nabídku doplňkového prodeje zregulovaly.

„Školy to řeší už od okamžiku, kdy se o tom začalo mluvit, že by se mělo jíst zdravě. Máme pár automatů pro případ, že dítě zapomene svačinku. Ale také s provozovatelem řešíme, co tam je. Třeba tam nejsou bonbóny. Jsou tam housky se zeleninou a podobně,“ řekl Právu ředitel děčínské ZŠ Na Stráni Vít Průša.

Jeho slova potvrzuje také Karolina Kallmünzerová, šéfka programu Skutečně zdravá škola. „Jakmile se začalo mluvit o vyhlášce a zdravé stravě, školy samy začaly rušit automaty s nezdravými pochutinami,“ uvedla.

Výjimky pro SŠ

Takovou školou je i Městská střední odborná škola Klobouky u Brna. „Automaty jsem zrušil. Dohodl jsem se s živnostníkem, který má kousek od školy bistro, a ten nám dodává potraviny. Také jsme se dohodli, aby tam nebyly přeslazené, tučné věci,“ poznamenal pro Právo ředitel školy Josef Žáček.

Nemyslím si, že je škola tím, kdo zapříčiňuje obezitu dětí.
ředitel ZŠ Vít Průša

Ve škole zbyl pouze nápojomat, v němž si může mládež koupit slabší kávu nebo čaj. Podle Žáčka si studenti na novou nabídku nestěžují. Škole odpadl i problém s tím, že studenti přes den odbíhali nakupovat jídlo mimo školu.

Přitom není jisté, zda se vyhláška bude vztahovat právě i na střední školy. Studenti z České středoškolské unie proti zákazu nezdravých potravin protestovali. Na ministerstvo školství poslali otevřený dopis s několika tisíci podpisy, kterým žádali, aby střední školy dostaly výjimku. A jak řekl Právu předseda unie Štěpán Kment, jejich protest byl úspěšný.

„Nejsme proti zdravému stravování, to naopak prosazujeme. Ale ta vyhláška byla natolik striktní, že vyřazovala běžné potraviny jako třeba müsli tyčinky,“ řekl Kment.

Navíc prý brali v potaz názory provozovatelů automatů a bufetů, podle nichž by pro ně byla vyhláška likvidační. Podle Kmenta by se mělo ministerstvo spíše snažit podporovat zdravou stravu než zakazovat nezdravou. A také se pečlivěji podívat na vaření ve školních jídelnách.

„Současný spotřební koš umožňuje vařit segedínský guláš. Vedle toho by se zakázaly müsli tyčinky?“ podivil se Kment.

Ministerstvo školství potvrdilo, že vyhláška s odchylkami počítá.

„Nově jsou do návrhu vyhlášky doplněny výjimky, které umožní prodej například na vyšších odborných školách, v zařízeních pro další vzdělávání pedagogických pracovníků či v případech, kdy žáci prodávají výrobky, které vytvořili jako součást praktického vyučování,“ napsalo Právu tiskové oddělení.

Bez kofeinu

Výjimky se podle něj budou vztahovat i na události, které se netýkají vzdělávání, pokud třeba škola pronajme tělocvičnu na nějakou společenskou akci.

„I nadále však platí, že nikdy nemohou být tyto potraviny nabízeny žákům do splnění povinné školní docházky,“ stojí ve zprávě ministerstva.

A tak školáci mohou na některé oblíbené výrobky zapomenout. V žádném automatu ani bufetu už nedostanou kofeinové, iontové či energetické nápoje. Obložené bagety se budou muset obejít bez majonézy, dresinků, hořčice i kečupu. Zakazují se i umělá sladidla.

Opět ale zřejmě budou výjimky, a to pro mléčné výrobky, jakkoli slazené. Potravinářská lobby už dříve argumentovala tím, že pokud mléčné výrobky nebudou dostatečně sladké, nebudou je děti konzumovat vůbec.

Vyhláška však ještě není kompletní, ministerstvo zatím zpracovává připomínky legislativní rady vlády. Účinnosti by mohla nabýt v průběhu září.

Ředitel Průša ale pochybuje, zda sebepřísnější vyhláška zamezí trendu tloustnutí českých dětí. „Nevím, jestli školy zdravé stravování zachrání. Nemyslím si, že je škola tím, kdo zapříčiňuje obezitu dětí. Důležitý je pohyb a zdravý životní styl v rodině. Nicméně, proč bychom tomu nenapomohli,“ dodal.

Anketa

Kupují si vaše děti pamlsky z automatu?
Ano
14,8 %
Ne
70,5 %
Dětí při nákupech nehlídám
14,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 756 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám