Hlavní obsah

Univerzita Karlova zůstává v první světové třístovce vysokých škol

Právo, doh

Nejprestižnější českou vysokou školou je stále Univerzita Karlova (UK) v Praze. Vyplývá to alespoň z letošního tzv. šanghajského žebříčku vysokých škol, kde UK už poněkolikáté figuruje jako jediný tuzemský zástupce.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Stejně jako v předchozím roce v celosvětovém srovnání nejlepších pěti set škol skončila Karlova univerzita na sdíleném 201. až 300. místě.

Ve srovnání oborů tato česká škola dopadla nejlépe ve fyzice, kde se s dalšími univerzitami umístila na společné 101. až 150. pozici. Celkovou první pozici už počtrnácté za sebou obsadil americký Harvard následovaný Stanfordem a Kalifornskou univerzitou v Berkeley.

Nejvýše umístěnou evropskou školou je britská Cambridge (4.), tradiční rival z Oxfordu skončil na sedmé příčce.

Evropské kontinentální školy 

Z kontinentální Evropy se nejlépe umístil curyšský Švýcarský spolkový technologický institut na 19. pozici. Tokijská univerzita o příčku níže je nejvýše umístěnou univerzitou z Asie.

Pokud jde o sousední země, nejlépe se umístila německá Univerzita Heidelberg (47.), Varšavská univerzita skončila na společném 401. až 500. místě.

Letošní srovnání je ale výjimečné zejména vzestupem čínských univerzit. Ty letos poprvé pronikly do první stovky, upozornil britský list The Guardian. Univerzita Tsinghua se umístila 58., Pekingská univerzita skončila na 71. místě.

Jeden z nejvlivnějších celosvětových žebříčků vysokých škol od roku 2003 sestavuje šanghajská Univerzita Ťiao Tchung 2003. Metodologie zohledňuje množství držitelů Nobelových cen a dalších významných ocenění mezi vyučujícími a absolventy i počet článků publikovaných v prestižních vědeckých časopisech.

Reklama

Výběr článků

Načítám