Hlavní obsah

Vesmírný balet Jupiteru a jeho měsíců na prvním skutečném videu. V NASA jsou dojatí

Dojetí se nevyhnulo výzkumným pracovníkům americké vesmírné agentury NASA, když oznamovali, že sonda Juno, která se dostala na oběžnou dráhu planety Jupiter, zaznamenávala během přibližování snímky, z nichž vzniklo působivé časosběrné video. Vůbec poprvé tak mají pozemšťané možnost vidět skutečný pohyb vesmírných těles, ne jen animaci.

Žádná animace, tohle je realita. Sonda Juno natočila pohyb měsíců kolem JupiteruVideo: NASA

 
Článek

„Poprvé máme všichni možnost vidět opravdovou harmonii vesmíru takovou, jaká ve skutečnosti je. Je to harmonie na každé úrovni,” neskrýval pohnutí hlavní výzkumný pracovník mise Juno Scott Bolton.

„Po staletí jsme si představovali, jak se planety a hvězdy pohybují,” dodal s tím, že dosud jsme se mohli spolehnout pouze na animace nebo na díla Hollywoodu. „To se teď změní, protože sonda Juno při svém přibližování natočila video Jupiteru a jeho měsíců,” oznámil.

Na záznamu jsou vidět čtyři Jupiterovy měsíce: Io, Europa, Ganymed a Callisto, jak obíhají po svých drahách kolem plynného obra. Takový obrázek zná lidstvo zatím jen z počítačově vytvořených vizualizací, nyní však máme poprvé možnost prohlédnout si, jak vesmírný balet vypadá ve skutečnosti.

Záznam začíná snímky pořízenými 12. června a končí záběry z 29. června, když sondě chyběly k Jupiteru ještě tři milióny mil (4,8 miliónu kilomterů). Nejblíže planetě je vulkanický měsíc Io. Jako druhá v řadě obíhá Europa pokrytá ledovou krustou zmrzlého oceánu, pod kterou by se podle některých domněnek mohla vyskytovat nějaká forma života. Třetím měsícem je masivní Ganymed a v nejvzdálenější dráze lze pozorovat Callisto, těleso pokryté velkými krátery.

Jak v galaxiích, tak i v atomech

Bolton dal zachycený pohyb měsíců kolem největší planety sluneční soustavy do souvislosti s dynamikou pohybu všech vesmírných těles. Podobně podle něj vypadá kroužení planet kolem Slunce, kroužení hvězd kolem středů galaxií, ale i pohyb uvnitř atomů.

Čtveřice Jupiterových přirozených satelitů je známá také pod názvem Galileovy měsíce. První z nich totiž objevil v roce 1610 astronom Galileo Galilei. Šlo o první nebeská tělesa, z jejichž pohybu bylo zřejmé, že neobíhají kolem Země. Galilei na základě tohoto zjištění podpořil Koperníkovu teorii o pohybu planet kolem Slunce, což mu přivodilo problémy s inkvizicí.

Sonda Juno se v úterý dostala na oběžnou dráhu planety Jupiter po riskantním manévru. Cílem její dvacetiměsíční mise je získat informace o nitru planety, jež mohou mnohé napovědět o jejím formování. NASA očekává, že Juno bude v pozici k pořízení prvních snímků planety zblízka 27. srpna. To by také měl být den, kdy budou přístroje zapnuty k testům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám