Hlavní obsah

Kuřák Zeman má jmenovat profesorkou bojovnici proti tabáku

Právo, Marie Königová

Seznam nových kandidátů na jmenování profesorem obsahuje podle dokumentu, který má Právo k dispozici, dvaapadesát jmen. Vládě je předloží ke schválení ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Jde o návrhy, které obdržela do konce února od vysokých škol a univerzit. Seznam po schválení vládou dostane k posouzení prezident Miloš Zeman, který jmenovací dekrety podepisuje, i když tituly předávat dosud odmítá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Prezident si jména opět prověří. Loni tři z 45 navržených podepsat odmítl. V seznamu, který má dostat zapřisáhlý kuřák Zeman k podpisu, je i nejznámější česká lékařka bojující proti závislosti na tabáku Eva Králíková, takže bude zajímavé, jak naloží s tímto návrhem.

Králíkovou navrhla na profesuru Vědecká rada Univerzity Karlovy v Praze, kde působí. Je aktivní i ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze a Mezinárodním centru klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (ICRC).

Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka před jmenováním profesorů probíhají neformální kontakty s ministerstvem školství. To by mělo předejít nepříjemným situacím, jakou bylo loni odmítnutí tří předložených kandidátů.

„Neznáme zatím jména kandidátů. Pan prezident, až návrhy obdrží, bude pročítat jejich životopisy, seznámí se s jejich profesní dráhou i publikační činností. Bude se rozhodovat na základě mnoha kritérií. Jedním z nich je i morální bezúhonnost všech navržených. Obecně platí, že profesor by měl mít nezpochybnitelný morální kredit,“ řekl mluvčí Právu.

Pokud by prezident měl jakoukoli pochybnost o některém z navržených jmen, pak by podle Ovčáčka další postup záležel na dohodě s ministryní. „Předpokládám, že by se postupovalo stejně jako v minulých případech. Záleží na tom, jak seznam bude panu prezidentovi předložen,“ prohlásil mluvčí.

Režisér, malíř, varhaník i lékař

Podle zjištění Práva jsou mezi kandidáty profesury akademický malíř Mikoláš Axmann, varhaník Jaroslav Tůma či kameraman a režisér Jaroslav Brabec, který je nositelem Českých lvů např. za filmy Andělská tvář či Krvavý román, či patolog Pavel Dundr.

Mezi navrženými je devět žen. Nejstaršímu kandidátovi je 73 let. Nejmladších je pět čtyřicátníků. Nejvíce kandidátů – 18 – navrhla Univerzita Karlova. Po pěti návrzích předložily Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava a Vysoké učení technické v Brně. Mezi návrhy převažují osobnosti z technických oborů (14) a lékařství (13).

Boj Zemana s akademickou obcí se táhne od roku 2013, kdy poprvé odmítl jmenovat profesorem literárního historika Martina C. Putnu. Jeho dekret nakonec podepsal, předat mu ho ale musel tehdejší ministr školství Petr Fiala.

Loni pak Zeman vyřadil tři kandidáty – Jiřího Fajta, Ivana Ošťádala a Jana Eichlera. Zdůvodnil to jejich údajnými prohřešky z minulosti, které mu podle jeho názoru v podpisu bránily. Všichni tři podali na prezidenta žalobu, v níž se jmenování domáhají.

V listopadu 2014 Zeman prohlásil, že bude nadále za určitých podmínek jmenovat profesory a osobně jim i předá dekrety, pokud si to rektoři budou přát. Jednou z podmínek ale bylo, aby předem dostal seznam kandidátů, a pokud vyjádří o některém pochybnosti, aby byla kandidatura ještě prozkoumána.

To však představitelé akademické obce odmítli. Podle nich prezident překračuje své pravomoci, nerespektuje samosprávu vysokých škol a odmítá vzít na vědomí to, že všichni kandidáti splnili zákonem stanovené podmínky pro jmenování.

Přesto prezident od té doby dekrety novým profesorům sice podepsal, ale osobně jim je nepředal. Přenechal to ministrům školství. Loni to udělal náměstek pro vysoké školy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám