Hlavní obsah

Část studentů speciální pedagogiky na UJAK může dostudovat jinde

Aktualizováno

Ministryně školství Kateřina Vlachová (ČSSD) po jednání s děkany pedagogických fakult v pátek oznámila, že školy mají místa pro 400 učitelů, kteří si doplňovali vzdělání studiem speciální pedagogiky na Univerzitě Jana Amose Komenského (UJAK). Oboru skončí v září akreditace.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová

Článek

Na UJAK si doplňovalo kvalifikaci pět stovek učitelů, na veřejných vysokých školách v oboru speciální pedagogika je ale jen 400 míst.

Podle Valachové je současná volná kapacita na veřejných VŠ 150 studentů v jednooborovém učitelsky zaměřeném magisterském oboru speciální pedagogika a dalších 250 míst v podobném dvouoborovém studiu. „Pro ně optimální programy se studují na třech univerzitách. Kapacita neodpovídá současné potřebě," řekla ministryně.

Pokud budou chtít pokračovat, budou muset skládat přijímací zkoušky. Část studia jim následně může být uznána. Po jednání to uvedla ministryně a děkani pedagogických fakult Karlovy a Masarykovy univerzity Radka Wildová a Jiří Němec.

Na UJAK mělo v oboru do druhého ročníku letos nastoupit 740 lidí. Akreditační komise však ve středu odmítla prodloužit akreditaci. Ministerstvo ještě musí rozhodnutí formálně potvrdit. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám