Hlavní obsah

Genom roznašečky smrtící spavé nemoci byl rozluštěn

Právo, aa

Jeden z nejhorších zabijáků afrického dobytka i lidí, moucha tse-tse z čeledi bodalkovitých (Glossinidae), by už brzy mohla přestat rozsévat smrt. Týmu vědeckých pracovníků, sestavenému Organizací OSN pro výživu a zemědělství (FAO) a financovanému Mezinárodní agenturou pro jadernou energii, se podařilo dešifrovat genom tohoto hmyzu.

Foto: Profimedia.cz

Moucha tse-tse

Článek

To otevírá šanci, aby už moucha nemohla být hostitelem smrtícího parazita Trypanosomy.

„Je to pro milióny afrických pastevců a farmářů skvělá zpráva,“ řekl představitel týmu Kostas Bourtzis britskému listu The Guardian.

Spavá nemoc, šířená mouchou tse-tse, postihuje ročně na tři milióny kusů dobytka; ve většině případů končí smrtí. Parazit napadá nervový systém, kde naruší biologické hodiny oběti.

Genetická zbraň

Jde-li o člověka, změní mu to chování: nemocný jedná zmateně, je vyčerpaný, nemůže se pohybovat a bez včasné léčby mu hrozí smrt.

U dobytka dochází k neplodnosti, ztrátě produkce mléka a k zeslábnutí, což znamená ztrátu využitelnosti dobytčete jako zdroje potravy i pomocníka v obdělávání půdy.

Vakcína proti spavé nemoci sice existuje, ale parazit se vyskytuje především v odlehlých oblastech s nedostupnou zdravotní péčí, veterinární možnosti boje proti mouše tse-tse mají zase nebezpečné vedlejší účinky.

Nyní, kdy se otevírá šance použít „genetickou“ zbraň, by mohlo dojít k obratu, vyjádřila se Světová zdravotnická organizace a FAO.

Výběr článků

Načítám