Hlavní obsah

Průkopníci nového písma si ho pochvalují a nehledí na peníze

Právo, jim

Sešity a učebnice s novým písmem Comenia Script sice vycházejí o něco dráž než klasické pomůcky, ale ředitelé škol, které písmo podobné hůlkovému zavedly, si ho pochvalují. Často zaznívá, že děti psaní víc baví a učí se ho rychleji. Proto ani ředitelé nehledí tolik na peníze. Podle nich nebyl velký problém rodiče přesvědčit o přínosech nového písma a byli i ochotni si na učební pomůcky připlatit.

Foto: Novinky

ZŠ v Horních Počernicích je jednou z těch, kde se testuje nové písmo Comenia Script.

Článek

„Jsem přesvědčen o tom, že jestli je to dobrá věc, která slouží a pomůže dětem, tak to je to prioritní,“ řekl Právu Jaromír Sedlák ze ZŠ Svatoplukova ve Šternberku, kde s novým písmem pracují už dva roky. Podle něj kompletní výbava pro prvňáka vyjde v běžné třídě na 500 Kč, ve třídě s Comenia Script 750 Kč, ale cenový rozdíl pro něj není rozhodující.

„Jde o to, jestli jim to přinese lepší komfort, jestli jim to bude více vyhovovat, jestli se budou více těšit do školy, ale to můžeme říct až po delší době,“ uvedl a poznamenal, že před deseti lety začaly některé děti samy od sebe vkládat tiskací písmo do psacího v páté třídě, ale dnes už kombinují obě písma ve třetí třídě.

Nové písmo si pochvaluje ředitelka speciální školy v Karviné Marie Filipcová, jejíž škola se zapojila již do zkušebního období, které proběhlo v uplynulých dvou školních letech.

Písmo praktické a jednoduché, pochvaluje si ředitel

„Nám se to u dětí se speciálními vzdělávacími potřebami osvědčilo,“ říká Filipcová. „Škola to prostě zakoupí, je to bonus, priorita, rádi zakoupíme kvalitní písanky. Opravdu jde o pár korun,“ uvedla ředitelka, která ovšem musí hospodařit se stále nižšími rozpočty, protože v poslední době se stále více dětí s poruchami zařazuje do běžných škol a ve speciálních jich ubývá - a s nimi i příjmy pro školu.

Některé průkopnické školy se mohou spolehnout i na pomoc rodičů, jako třeba škola ředitele ZŠ Komenského ve Frýdlantu nad Ostravicí Petra Novotného. „Rozhodli jsme se, že budeme do toho investovat, stanovili jsme systém, co rodičům koupíme a co budou platit sami,“ uvedl Novotný.

Podle něj je písmo praktické, jednodušší a klasické psací prý ztrácí na významu.

Písmo vyhovuje dětem s různými poruchami, například dysgrafikům, a levákům. Má také odrážet individuální tendence každého žáka, který si pak může písmo přizpůsobit svým potřebám.

Zájem o Comenia Script projevovaly také české školy působící v zahraničí a zahraniční školy s působností v ČR. Jedním z hlavních argumentů pro zavedení písma podobného tiskacímu bylo právě to, že cizinci běžné vázané písmo nedokážou rozluštit.

Malotřídky si musí počkat

Malé školy, které kvůli nízkému počtu žáků obracejí každou korunu, si nicméně musí počkat, až se pomůcky ke Comenia Script sníží. K tomu by mělo dojít, jakmile se pomůcky začnou tisknout ve velkém.

Malotřídka v Lukově u Moravských Budějovic má rozpočet našponovaný, že si dražší pomůcky dovolit nemůže. „A na vesnicích nechceme nechávat rodiče, aby to zaplatili, jako ve městech. Tady lidi nemají práci,“ dodala ředitelka Blanka Potěšilová.

Nové písmo ale nezavrhuje a má s ním i zkušenosti, protože škola přijala dívku, která se v rámci domácího vzdělávání naučila oba typy písma. „Zvláštně to střídá, asi podle toho, jak se jí chce. Není s tím žádný problém,“ uvedla Potěšilová a dodala: „I mně se to líbí, mně se tím taky docela dobře píše.“

Školy letos dostaly o 120 procent prostředků určených na pomůcky více, než loni. Samy si mohou určit, jaké pomůcky nakoupí, nebo zda si zaplatí školení pro učitele. Ředitelé si jen musí ohlídat, aby jim v této kapitole zůstaly rezervy, protože se z ní platí i nemocenské.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám