Hlavní obsah

Kometu ISON lidé neuvidí, zanikla ještě před průletem kolem Slunce

Zánik komety započal již před průletem kolem Slunce, o jejím špatném stavu měli astronomové varovné signály delší dobu. Rozpad je ovšem dobrý pro vědce, protože díky němu lze zjistit klíčové informace o historii Sluneční soustavy.

Foto: NASA, Reuters

Snímek komety ISON pořízený Hubbleovým teleskopem

Článek

„Kometa (už jeden) výbuch přežila, ale její jádro bylo znatelně poškozeno. Později došlo k dalšímu výbuchu, který měl již pro jádro zničující následky. 27. listopadu, den před průletem okolo Slunce, došlo k poslednímu a závěrečnému výbuchu, po kterém na její dráze zbyly jen menší trosky,” uvedl Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR.

Část trosek k překvapení astronomů přežila samotný průlet 1,2 miliónu kilometrů nad povrchem Slunce, kde byly vystaveny teplotám přesahujícím 2500 stupňů Celsia.

Animace, jak by kometa mohla být vidět před východem Slunce

Kometa, kterou tvořila směs zledovatělého plynu a prachu, minula Slunce ve vzdálenosti zhruba miliónu kilometrů rychlostí bezmála 700 tisíc kilometrů v hodině.

Kometu objevila dvojice ruských amatérských astronomů v září. Dráha byla velmi podobná dráze jiné komety, která kolem Země proletěla v roce 1680 a která byla taktéž viditelná i za dne. Vědci dokonce spekulují, že tyto dvě komety mohou pocházet z jednoho mateřského tělesa.

Reklama

Výběr článků

Načítám