Hlavní obsah

Sopečný kotel pod Santorini ožívá, hromadí se v něm žhavá láva

Novinky, pst

Před více než 3000 lety erupce v oblasti egejského souostroví Santorini (Théra) smetla se silou 160 000 hirošimských bomb mínojskou civilizaci na Krétě. Nyní tým z Oxfordské univerzity zveřejnil zprávu o obnovené aktivitě v sopečném kotli, kde se jen mezi lednem loňského roku a letošním dubnem nahromadilo až 20 miliónů krychlových metrů rozžhaveného magmatu.

Foto: Profimedia.cz

Santorini

Článek

Hromadění roztavené horniny a geologické proměny mohou být předzvěstí nějaké budoucí erupce. Magmatický balón zvedl povrch během sledovaného období o osm až čtrnáct centimetrů. Podle zprávy zveřejněné na univerzitním webu získali vědci nové informace o sopečné činnosti, avšak předpovědět, kdy se vulkán probudí, neumějí.

Obnovení sopečné aktivity souviselo se sérií drobných zemětřesení, která oblast postihla s nástupem roku 2011. Otřesy nebyly silné, ale byl to první signál po 25 letech.

Oxfordská studentka Michelle Parksová si po zemětřesení povšimla náznaků zvedání povrchu, což následně potvrdila měření. Pozorování a měření pak doplňovaly i zprávy od turistických průvodců, kteří si všímali úniků plynů nebo proměny barev moře v některých zálivech na pobřeží jednotlivých ostrůvků.

Profesor David Pale, který se na výzkumu podílel, zdůrazňuje, že význam zdejšího výzkumu spočívá mimo jiné i v tom, že je málo sopek na světě, které jsou tak dlouhodobě a podrobně sledovány. Vulkanologové jsou většinou odkázáni na studium erupcí, které proběhly. Možnost monitorování geologických změn s pomocí satelitního snímkování a GPS jim podle Palea umožňuje sledovat aktivní děj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám