Hlavní obsah

Jaký vliv má dnešní fotografie, ptá se konference Manipulace obrazem

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Konference Manipulace obrazem chce upozornit na změny ve vnímání obrazu světa skrze fotografie, které bývají často upravované. Mezi hlavní otázky patří: Je fotografie stále důvěryhodná? Jaký vliv má na politickou sféru a vnímání lidského těla? Program začíná v sobotu 6. listopadu od 13 hodin.

Foto: Profimedia.cz

Manipulace obrazem se koná v budově Univerzity Karlovy v Jinonicích.

Článek

Manipulace obrazem se koná v budově Univerzity Karlovy v Jinonicích. S příspěvky vystoupí teoretik umění a kurátor Ladislav Kesner, filozof a překladatel Miroslav Marcelli, multimediální umělec Federico Díaz a mnoho dalších.

Jednodenní konference probíhá ve formě tří dvouhodinových přednáškových bloků. Každý blok zahrnuje tři přednášky a panelovou diskuzi odborníků s posluchači.

"S novými médii a technologiemi se mění náš způsob vnímání. Otevírají se otázky, zda ještě fotografii a dalším obrazům, které nás obklopují, důvěřujeme, do jaké míry manipulace obrazem ovlivňuje politiku a umění, a jaké pozitivní a negativní vlivy to má na současnou společnost. O těchto tématech je třeba začít diskutovat a konference Manipulace obrazem k tomu má přispět," říká za organizátory konference Štěpán Pudlák, student Fakulty humanitních studií UK v Praze.

Vstupné zdarma

Neoficiální zahájení akce začíná ve 12.30, oficiální pak proběhne ve 13.00 hodin. Po celou dobu konání akce je pro návštěvníky připraveno občerstvení. Vstupné je zdarma. Další informace najdete zde.

Konferenci Manipulace obrazem pořádá nově vzniklé Studentské fórum při katedře Elektronické kultury a sémiotiky FHS. Cílem Fóra je podnítit akademickou diskusi nad současnými tématy a problémy v oblasti médií a vizuální kultury. V centru zájmu stojí otázka: Jak mohou filosofické, sémiotické a kulturní perspektivy přispět k pochopení současného světa? Jaké fenomény našeho každodenního života nás ovlivňují a formují – a přesto je často nedokážeme plně rozlišit?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám