Hlavní obsah

Afghánští Paštuni jsou možná ztraceným židovským kmenem

Novinky, pst

Izrael se rozhodl, že prověří tvrzení, že afghánští Paštuni jsou jedním z 10 ztracených izraelských kmenů. Genetici tak mají prověřit spojení mezi etnikem, které je základnou militantního tálibánského islámu a jeho největším protivníkem - židovským státem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Historické náznaky, a také kolující narážky a vtipy, tuto vazbu překrytou 2 700 let dlouhou historií podle deníku The Guardian potvrzují.

„Ze všech skupin, existují pro Pathany (Paštuny) nejsilnější důkazy, ale právě oni to budou nejzuřivěji popírat. Je to sladká ironie,“ povzdechl si antropolog Šalva Weil z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě.

Paštuni, obývající hlavně Afghánistán a severozápad Pákistánu, mají přitom sami ústní tradici, která vazbu na Izrael dokládá a také jména jejich kmenů odpovídají biblickým jménům 10 ztracených kmenů Izraele. Například Júsufzaj odpovídá kmenu Josefově a ve jméně Afridi je možné najít spojitost s kmenem Efreim. Navíc i některé zvyky odpovídají židovským - zapalování svíček v sobotu, pravidla stravování , nebo nošení baldachýnu při svatbě a některé prvky v oblékání.

K rozprášení původních 12 kmenů Izraele došlo poté, co Izrael před 2 730 dobyli Asyřané. V zemi zaslíbené zůstaly žít jen příslušníci dvou kmenů - Judova a Benjaminova -, od nich odvozuje původ moderní židovská populace.

Ke ztraceným kmenům Izraele se čas od času hlásí různá etnika ze všech koutů světa - z Číny, Barmy, Nigérie, Střední Asie, nebo Etiopie. Nicméně je pravděpodobnější, že dobyvatelé porobené izraelské kmeny nechaly v oblasti dnešního Iráku a Afghánistánu. Paštuni jsou tak velmi silnými kandidáty.

První výsledky by měly poskytnout analýzy krevních vzorků, které odebral indický výzkumník Šahnáz Ali mezi příslušníky paštunského kmene Afridi, který žije na severu Indie. Ali má nyní strávit několik měsíců na Izraelském technologickém institutu v Haifě. Předcházející výzkum ve stejné oblasti žádnou vazbu s Izraelci neprokázal. Minimálně se však může podrobnou analýzou ukázat, kde předkové Paštunů žili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám