Hlavní obsah

Zvon Budvar zahájil českobudějovickou turistickou sezonu

Novinky, Redakce Novinky

Nejmladší ze zvonů na budějovické Černé věži dnes slaví 25 let. V roce 1995 jej nechal vyrobit a instalovat pivovar Budějovický Budvar při příležitosti stého výročí od svého založení.

Foto: Magistrát města České Budějovice

Článek

Zvon Budvar, který oznamuje každý den pravé poledne, visí na místě zvonu Poledník, který byl za první světové války rozřezán a zabaven pro válečné účely.

„V rámci připomenutí tohoto výročí pozvala Římskokatolická farnost - Děkanství u sv. Mikuláše představitele města, Budějovického Budvaru a další hosty na slavnostní prohlídku Černé věže a setkání u zvonu Budvar,” informovala Jitka Welzlová, tisková mluvčí města.

Diecézní biskup Vlastimil Kročil, výrobní a technický ředitel Budvaru Adam Brož a primátor Jiří Svoboda popřáli nejen zvonu, ale také celému městu a jeho obyvatelům mnoho šťastných let bez válek a úspěšný start nové turistické sezony.

Věžný Jan Vančura při prohlídce ochozu věže upozornil na nejnovější provedené rekonstrukční práce i původní omítku z 16. století.

„Pro veřejnost se Černá věž otevřela právě dnes. Loni zdolalo 225 schodů ve věži celkem 32 600 návštěvníků,” dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám