Hlavní obsah

Zvláštní vánoční dárek pro brněnské řidiče

Novinky, Jiří Smutný

Brněnští radní schválili na mimořádném zasedání projekt rezidentního parkování v jeho nejtvrdší podobě. Řidiči budou rozdělení na bydlící a návštěvníky. Zatím není jasné, kolik za rezidentní parkování lidé budou platit. Zato sazba pro návštěvníky stanovena je: 60 korun za hodinu, tedy dvojnásobek.

Foto: Jiří Smutný

Dominikánské náměstí a Mečová

Článek

Radní argumentují tím, že v Brně je dostatek parkovacích domů, které jsou ale údajně málo využívány, přestože se v nich platí maximálně 30 korun za hodinu. Otázkou je, jak dlouho jim to vydrží, protože jen dva z nich patří městu a ostatní jsou soukromé.

Jak uvedl Matěj Hollan, náměstek primátora města Brna pro dopravu, ceník pro rezidenty bude stanoven později na základě poznatků a požadavků, získaných od jednotlivých městských částí, které si o celém systému budou rozhodovat samy. A to i o tom, zda k projektu vůbec přistoupí. Při schvalování ale bude mít konečné slovo Magistrát města Brna.

Jako první tak bude vše platit v historickém středu města. Nabízí se otázka, kolik vlastně těch rezidentů, kterým jsou řidiči-návštěvníky zabírána parkovací místa, může být. Tak například Mozartova ulice je tvořena kostelem, Krajským státním zastupitelstvím a Divadelní fakultou JAMU.

Ze druhé strany tvoří tento blok staveb kostel, Český rozhlas Brno a rektorát JAMU. Tyto objekty představují jednu stranu ulice Beethovenovy. Jak je zřejmé, ve zmíněných budovách bude asi těžko někdo bydlet.

Kromě čerstvě schváleného projektu je významným materiálem i ceník pro návštěvníky, který Rada města Brna schválila již dříve. Vyplývá z něj mimo jiné, že návštěvníci budou platit i za parkování v noci. Podle radních je to proto, aby si řidiči-návštěvníci nedělali z historického středu Brna noční bezplatné parkoviště. Útěchou může být, že zdražení by se nemělo týkat ulic Benešovy, Za Divadlem a Malinovského a Komenského náměstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám