Hlavní obsah

Zvířatům je jedno, že je neděle

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v neděli ráno většina lidí ještě spí, pracovníci Záchranné stanice pro handicapované živočichy v Jinačovicích u Brna jsou již v plné pohotovosti. Aktuálně se snaží zachránit několik vysílených a nemocných mláďat ježků, která jsou zcela bezmocná a sama se ani nenakrmí.

Foto: Jiří Smutný

Ježčí nedělní snídaně

Článek

Obnovená záchranná stanice, organizačně začleněná pod brněnskou zoologickou zahradu, má za sebou již sedm měsíců provozu. Přesto o ní veřejnost mnoho neví.

Stanice leží pět kilometrů severně od Zoo Brno u obce Jinačovice, v areálu dlouhodobě pronajatém od Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. Je v něm správní budova s ošetřovnou, karanténou, skladem potravin, přípravnou stravy, přednáškovou a zasedací místností a dalším vybavením.

Pro zvířata je v areálu připravena celá řada prostorných voliér. Vešlo by se sem několik set jedinců. A protože se areál nachází v přírodě, kdy z jedné strany je les a ze druhé pole, mohou si zde zvířecí pacienti připadat (až na drátěné pletivo) jako ve svém přirozeném prostředí. Navíc je nikdo neruší, neboť jsou stranou od lidí a personál se objevuje pouze při krmení.

„Do záchranné stanice jsme přijali přes třicet druhů zvířat,“ říká vedoucí stanice Jana Švaříčková. „Nejpočetněji byli zastoupeni netopýři rezaví, poštolky obecné, ježci západní i východní a zajíci obecní nebo pěvci. Několik z přijatých druhů zvířat bylo chráněných, nejčastěji to byli netopýři, ale také rorýsi, vlaštovky nebo veverky.“

Někdy se zde ale objeví i zvířata, kterým nic není. Veřejnost by si měla uvědomit, že pomoc potřebují pouze zvířata zraněná, vysílená, nemocná, nalezená mimo svůj úkryt v neobvyklou dobu nebo jinak výjimečná. Mláďata zajíců nebo srnek, která klidně leží v trávě nebo ptáků, která poskakují mimo hnízda, jsou v pořádku a zásah člověka je nežádoucí. Při nejasnosti, jak správně postupovat, je nejlepší zavolat nonstop linku 702 137 837.

Reklama

Výběr článků

Načítám