Hlavní obsah

Zvířata v zoo můžete nakrmit elektroodpadem

Novinky, Jan Marxt

Víte, čím se živí mara stepní? Nebo třeba medvěd grizzly, kočkodan Dianin a další zvířata chovaná v českých zoologických zahradách?

Foto: Jan Marxt
Článek

Jestli nevíte, nevadí. Přesto je můžete pomoci nakrmit. Vhod jim přijde například stará žehlička, rychlovarná konvice nebo třeba toustovač. Ne, není to vůbec takový nesmysl, jak se může zdát.

Už ve třech zoologických zahradách byly umístěny speciální kontejnery na vysloužilé spotřebiče, jejichž obsah pomůže nakrmit chovaná zvířata. Postaral se o to kolektivní systém pro sběr a recyklaci elektroodpadu Elektrowin, který za naplněný kontejner vyplatí zoologickým zahradám finanční odměny. A ošetřovatelé už vědí nejlépe, co pro chovaná zvířata obstarat za ty peníze dobrého.

První byla už 15. dubna Zoo Hluboká. Vhozením starého elektra do kontejneru, který je zde od té doby umístěn, mohou návštěvníci pomoci nakrmit Maru stepní, hlodavce příbuzného morčatům, který dorůstá délky 69 - 75 cm, v dospělosti váží 9 - 16 kilogramů a na útěku před dravci dokáže vyvinout rychlost až 45 kilometrů.

Náročnější úkol ovšem čeká ty, kdo se vypraví do zoologických zahrad v Děčíně nebo Liberci. Sběrové kontejnery Elektrowinu, které tu jsou k dispozici od soboty 22. dubna, mají pomoci nakrmit medvěda grizzlyho a koně Převalského.

Odměny, které všechny zapojené zoologické zahrady za vysbírané spotřebiče obdrží, budou ale v každém případě vítaným příspěvkem. Je na návštěvnících, aby dorazili v co nejhojnějším počtu a vzali s sebou malé spotřebiče, co se do kontejneru vejdou, už nefungují a doma jen překáží.

Zoopark v Chomutově přistoupil ke spolupráci jinak: kontejner, který zde byl 22. dubna umístěn, má za úkol pomoci vrátit do zdejšího chovu vzácného levharta sněžného.

Reklama

Výběr článků

Načítám