Hlavní obsah

ZUŠ potvrzují svůj společenský význam. Ve Zlínském kraji vybraly na potřebné 400 tisíc korun

Novinky, Jana Kubáčová

Státní ZUŠ v kraji během roku uskuteční desítky akcí s výtěžkem pro konkrétní osobu, organizaci, či projekt. V uplynulých měsících podpořily dětské domovy, charitu i nemocnice dohromady přibližně 400 tisíci korunami. Z toho polovinu věnovaly projektu na podporu neonatologie v KNTB ve Zlíně.

Foto: Archiv ZUŠ Zlín - Jižní Svahy

Veřejným ZUŠ se díky hojně navštěvovaným koncertům daří podporovat charitu, dávat žákům možnost ukázat svůj talent a píli.

Článek

Na projekt Malé mimi, který podporuje zlínskou neonatologii se díky Spolku Zuška?Zuška! (22 základních uměleckých škol v kraji zřizovaných Zlínským krajem) podařilo školám vybrat 203 420 korun za celou dobu konání projektu.

Téměř stejnou částku se podařilo jednotlivým veřejným ZUŠ získat i na další individuální pomoc potřebným, konkrétně například na Charitu v Luhačovicích, Holešově, Rožnově pod Radhoštěm, či ve Zlíně. Pomáhají i základním školám, konkrétním postiženým osobám, nemocnicím, nebo také iniciativě za důstojné využití věznice v Uherském Hradišti.

ZUŠ pořádají charitativní koncerty, výstavy, taneční akce i divadelní představení. Základní umělecké školství v kraji má tradici téměř 140 let a zabývat se nejenom uměleckou výukou je jejich součástí od prvopočátku.

„Věnovat výtěžek z vánočního koncertu potřebným je na naší škole zakořeněno dlouho. Pomohli jsme prostřednictvím výkonů našich žáků Dětskému domovu na Lazech. Zapojili jsme se do podpory projektu Malé mimi, už proto, že i u nás máme žáky, kterým by výjimečný servis pro předčasně narozené děti a jejich rodiny kdysi pomohl. Pravidelně pomáháme konkrétním rodinám s handicapovaným dítětem,“ uvedla ředitelka ZUŠ Zlín – Jižní Svahy, Andrea Šopíková. Její škola díky koncertům přispívá pravidelně částkami kolem třiceti tisíc korun.

Státní ZUŠ podporou charitativních projektů ukazují své přesahy a to, proč byly vždy původci kulturního dění v daných obcích, městech i proč mají krajský rozměr.

„Jsme součástí řady městských akcí, krajského festivalu Zuška?Zuška!, pořádáme koncerty pro mateřské školy, vánoční koncerty pro děti ze školní družiny, účastníme se programu ke Dni kraje, stejně tak i Divadelní zóny při Zlín film festivalu, pravidelně vystupujeme na vernisážích v Alternativě, při pořadech  v Krajské knihovně Fr. Bartoše, při adventních trzích na náměstí ve Zlíně, při prvomájových oslavách,“ nabízí část výčtu akcí Andrea Šopíková.

Základní umělecké školy jsou školská zařízení. Ve Zlínském kraji státní zušky vytvořily Spolek Zuška?Zuška! za účelem ještě více zefektivnit fungování státních škol a nabídnout projekty zaměřené na poskytování setkání s praxí. Například letos žáky čeká projekt Malí velcí filharmonici, kdy vytvoří společný orchestr s filharmoniky a uskuteční tak v druhé půli května koncertní miniturné v Kroměříži, Uherském Brodě a ve Zlíně.

Reklama

Výběr článků

Načítám