Hlavní obsah

Ztracená místa: inspirativní příručka pro aktivní i gaučové cestovatele

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud máte rádi dobrodružství, objevování tajemných míst, záhad světa, jenž nás obklopuje, a necháváte je za sebe prožít někoho jiného, je to ideální kniha. Ale je vhodná i pro prožívače adrenaliňáky, těm odhaluje řadu zajímavých a neznámých míst. Zkrátka kniha vhodná pro všechny.

Foto: nakladatelství Jota
Článek

Alastair Bonnett v knize Ztracená místa, tajná města a jiné záhady na mapě světa naservíroval čtenářům 47 neobvyklých míst po celém světě – od Leningradu na chladném severu po Mekku v rozpálené poušti, od vod Bengálského zálivu po hory Střední Ameriky. 

Navštívíte lokality, které nikdy neexistovaly, ačkoliv jsou běžně k nalezení v mapách (Písečný ostrov), stejně jako ty, kde živí koexistují se zemřelými (Severní hřbitov v Manile). Kolem některých míst lidé denně jezdí do práce, a nikdy si jich nevšimli (Dopravní ostrůvek), dozvíte se o místech, o která nikdo nestojí (Bir Tawil), i o těch, která existovala „jen jako“ (Arne).

Kniha není „pouhým“ cestopisem nebo příručkou pro dobrodruhy, kteří shání co nejexotičtější cíl pro svou další výpravu. Jde o populární formou psané a širokému okruhu čtenářů srozumitelné sociologické zamyšlení nad významem konkrétního místa – a to jak pro jeho obyvatele, tak obecně pro lidstvo.

Autor odhaluje někdy překvapivé skutečnosti, jež zřejmě nabourají některé představy o světě, které jsme měli za dané, a zároveň nás vybídne k zamyšlení nad naším vlastním „místem“ na zemi. Protože i moderní doba má svá tajemství.

Vydalo nakladatelství Jota Brno.

Reklama

Výběr článků

Načítám