Hlavní obsah

Zrodil se Frankenstein v polském městě Ząbkowice Śląskie?

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární monstrum Frankenstein, předzvěst všech dalších hororových postav, se možná zrodil v Polsku. Ząbkowice Śląskie, ležící nedaleko Klodska, se jmenovaly od svého založení v druhé polovině 12. století až do roku 1945 Frankenstein. Místní tvrdí, že se Mary Shelley inspirovala jejich názvem.

Foto: Vratislav Konečný

frankensteinova laboratoř

Článek

Město je v Polsku proslaveno nejen svou šikmou věží, ale také hrůznou historií z roku 1606. Na tu už místní nevzpomínají, ale Frankensteina si občas připomenou v rámci nepravidelného festivalu hrůzy.

Nenápadný dům v Křivé ulici téměř v dosahu šikmé věže skrývá v přízemí „kabinet doktora Frankensteina“. Místnost plná křivulí, chirurgických nástrojů a lidských končetin připomíná pouťové paláce hrůzy, vzbudí spíš úsměv, než nějaký pocit hrůzy. Byla prý vytvořena podle filmového vzoru.

Hrobníci jako vrazi

17. ledna 1606 propukl ve městě mor. Zvláštní na tom byla rychlost, se kterou se nemoc šířila. Zemřelo 2061 lidí, 1503 dospělých a 558 dětí. To byla více než třetina obyvatel města. Vypukla panika, ale současně padlo podezření, že epidemie je dílem jakýchsi neidentifikovatelných „temných sil“. 

Po nějaké době se ukázalo, že ve města řádí banda hrobníků, kteří epidemie využili k obohacení a také k děsivým rituálním praktikám. Kolik obětí měli na svědomí se ale neví. V domě jednoho z nich se nalezlo velké množství zetlelých lidských ostatků.

Koncem roku 1606 se objevila v augsburských novinách „Newe Zeyttung“ zpráva že šest mužů a dvě ženy po zatčení na mučidlech přiznali své příšerné skutky.

„Osm hrobníků, kteří byli chyceni ve Frankensteinu ve Slezsku, šest mužů a dvě ženy, se po mučení přiznali, k četným otravám místních obyvatel. Pomocí různých jedů, které připravovali a nanášeli na kliky, klepadla, zárubně, prahy domů a jiná místa, připravili o život bezpočet lidí. Z domů ukradli nejen peníze, ale různé cennosti, své oběti svlékli z šatů, které potom prodávali. Rozřezávali též břicha těhotných žen, vyjímali plody  a jedli srdce nenarozených dětí. Z obětí sušili údy a ty potom prodávali jako léčivé prostředky, část jich používali pro své čáry. Ukradli též oltářní náčiní. Obžalování byli odsouzeni k trestu smrti, zmrzačení a upáleni. Poprava se konala 4. října 1606,“ uvedly novin.

Reklama

Výběr článků

Načítám