Hlavní obsah

Zraněná čápice Maruška z Makova má prvního potomka

Novinky, Jana Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čápice Maruška byla vážně zraněna při útoku housera. V hnízdě bylo v té době 5 vajec a další osud čapí rodiny byl nejasný. Proto byla vejce odebrána do líhně a nahrazena podkladky. Po stabilizaci stavu Marušky byla čápům zatím vrácena 2 vejce.

Foto: Jana Růžičková z on-line přenosu z Makova

První potomek čapí rodiny

Článek

Po zranění čápice převzal hlavní péči o hnízdo na celý měsíc její partner Honzík. Maruška se tak mohla zotavit po náročné operaci zraněného křídla. Křídlo bylo pravidelně ošetřováno makovským týmem a veterináři. Při návštěvě veterinářů v Písku byla čápice poněkud nezvyklým pacientem, ale prohlížela si své okolí klidně a se zájmem.

V neděli se začal klubat, a na svět se i poprvé podíval, první potomek obou čápů. Křídlo stále potřebuje veterinární ošetření, ale podle hajného Libora Šejny se úspěšně hojí. Oba rodiče se na hnízdě již pravidelně střídají. V hnízdě je nyní ještě jedno vejce a dvě zůstávají stále v líhni. Jedno vejce bylo plané. Zatím není jasné, zda čápátko bude mít vůbec sourozence.

Kamera je nyní nasměrována přímo na hnízdo a tak případné líhnutí čápátek a jejich první krůčky můžete sledovat ZDE.

Reklama

Výběr článků

Načítám