Hlavní obsah

Zpívali, tančili, soutěžili i hodovali – jako by jim nebylo 80 či 90 let

Novinky, Věra Breiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Konec července se stal oslavou dvou let domova pro seniory Clementas v Mlékovicích. Krásné počasí, nádherná zahrada se vzrostlými stromy a kvalitní program přispěly k tomu, že se klienti skvěle bavili. „Jako by zapomněli, že už mají na krku osmý či devátý křížek,“ řekla ředitelka Renata Prokešová.

Foto: Tomáš Bederka

Článek

Program ubíhal pod taktovkou moderátorského matadora Standy Berkovce a senioři se rozezpívali nejprve s krojovaným duem při lidových písničkách. Pak nastoupila kapela Colors s osvědčenými šlágry - od lidovek se přes country dostali až ke Karlu Gottovi. A to už většina seniorů nevydržela a nechala se unést rytmem, někdy bez ohledu na věk či na to, že už se v posledních letech pohybují jen na vozíčku. „Mnozí klienti se „rozpohybovali“ tak, že se s chutí pustili i do tance či disciplín zábavných olympijských her,“ popsala Prokešová.

Oslavy se účastnila většina klientů. Zaměstnancům se totiž podařilo dolů na zahradu svézt 160 seniorů. „To není nic jednoduchého, mnoho našich klientů totiž trpí Alzheimerovou nemocí či jiným druhem demence, případně jiným zdravotním problémem, kvůli kterému je snížena jejich pohyblivost,“ vysvětlila Prokešová.

Snahou všech zaměstnanců však bylo umožnit seniorům zábavu s kapelou a také s výbornou hostinou (třeba 16 hodin pomalu pečené a pak na grilu dodělané vepřové koleno - to byla lahůdka, na kterou se sbíhaly sliny i seniorům, kteří jinak mají jen mletou či kašovitou výživu).

I když velkou výhodou domova pro seniory v Mlékovicích je krásná zahrada se vzrostlými stromy, dostali klienti k dvouletému výročí ještě další pěkný dárek. „Aby stín nechyběl nikde, nechali jsme pro klienty postavit obrovskou pergolu, která dodá chládek i přilehlé terase, na které si senioři s oblibou vychutnávají po obědě kafíčko,“ řekla Prokešová.

Tato investice v řádu statisíců korun není pro nejbližší období jediná. „Rozhodli jsme se vybudovat pro domov Clementas i novou čistírnu odpadních vod nebo nové, zcela moderní sesterny.“

Příjemnou atmosféru, která člověka v domově v Mlékovicích obklopí, ocenil i moderátor Standa Berkovec. I když sám ještě nepomýšlí na to, že by se stal klientem, během páteční Zahradní slavnosti obdivoval, jaké má domov Clementas krásné zázemí - jak zahradu, tak moderní prostory uvnitř. "Ale to hlavní je stejně vždy v lidech. A já tady z toho mám dobrý pocit takové té „člověčiny“, prostě bezva týmu. Když to shrnu, v té rovnici jsou samé plusy,“ zhodnotil.

Domov pro seniory Clementas v Mlékovicích je součástí sítě domovů pro seniory. Má kapacitu 250 lůžek, stará se převážně o seniory s Alzheimerovou chorobou a dalšími nemocemi, které omezují pohyblivost. V provozu je nyní i Centrum pro seniory v Kolíně, na podzim se bude otevírat další domov v Janovicích (Plzeňský kraj) a v roce 2019 v Hředlích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám