Hlavní obsah

Zpívající básník Vlady Gryc chystá pro letošní rok debutové album, nový duet i dva videoklipy

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Koncem minulého roku vydal Vlady Gryc nejen singl s písničkami Tchýně a Mája, ale stačil se svým týmem vyprodukovat i videoklip s písničkou Tchýně. Vznikl crazy klip, kde v titulní roli účinkuje muzikálová herečka a šansoniérka Renata Drössler. To byl však pouhý rozjezd pro letošní rok.

Foto: archiv autora

Vlady Gryc se svými kamarádkami, zpěvačkami Marcelou Březinovou a Renatou Drössler.

Článek

„Letošní rok je a bude spíš ve znamení práce, než zábavy,” přiznává zpívající básník Vlady Gryc. „Nejdříve chci dotočit připravované CD, nahrávání a studiové práce proběhnou v jarních měsících. Pak přijde na řadu shánění financí, aby se nahrávky dostaly i na CD a zároveň se musí sestavit a nacvičit s muzikanty program, se kterým bych chtěl vystupovat. Také chci natočit alespoň dva nové klipy, které by nové CD prezentovaly, což v mém případě znamená vymyslet si také scénář. Ale nápady už naštěstí mám, tak půjde hlavně o to, abychom s kameramanem probrali, co je technicky vůbec možné,” říká Vlady Gryc, který žije už léta v Berlíně.

Není to tak dlouho, co otextoval zbrusu nové album své (také v Německu žijící) kamarádky, rockové zpěvačky Tanji. A právě v Berlíně spřádá Vlady Gryc své umělecké plány. Hudbou se věnuje řadu let, mezitím se však stačil spojit s renomovaným hudebním skladatelem a aranžérem Hellmutem Sickelem (exmanželem Heleny Vondráčkové, pozn. aut). Ten mu píše písničky, zatímco Vlady Gryc je textuje a zpívá.

Letos by také rád natočil jeden duet, který ale nebude součástí CD.  V tomto případě ho ovšem asi čeká boj s byrokracií ohledně autorských práv - rád by udělal určité změny v původním hudebním zpracování a to bez svolení vlastníků práv není možné. Otázkou zůstává, s kým kýžený duet nazpívá, ale jméno zpěvačky zatím nehodlá prozradit. Ke konci roku jej čekají vystoupení na dvou soukromých, firemních akcích a nějak v mezičasech musí ještě pro jednu kapelu otextovat dvanáct písní.

A jaké plány má na konec roku? Vypadá to, že nebudou jen hudební: „V listopadu a prosinci chodím už tradičně pomáhat do místního útulku pro opuštěné psy a kočky a ani letos tomu nebude jinak. V mém životě hrají zvířátka velkou roli a spousta lidí si asi ani neumí představit, kolik zvířat lidi ročně vyhodí jen tak na ulici, a je jim jedno, že venku jsou třeba minusové mrazy. Přestože mi každá návštěva útulku rve srdce, dává mi zároveň i ten fajn pocit, že aspoň něco málo můžu pro ty studené čumáčky udělat. Pro mě je to práce až nad hlavu a tak doufám, že snad vše půjde celkem podle plánu.”

V budování své zpěvácké kariéry určené pro český hudební trh to Vlady Gryc nemá lehké, ale jde si za svým, je neskutečně agilní. Skutečnost, že žije v Německu a muzikanti v Česku, hraje tak trochu proti nim. Každý z nich má i jiné závazky a tak ne vždy vše vyjde tak, jak by rád anebo jak si to naplánoval.  

„Ale taková je situace a musí se s tím i počítat. Já nemůžu pendlovat mezi Německem a Českem každých čtrnáct dní - a tak je důležité brát navzájem ohledy. Ostatně nejde o život, že jo? Netlačím na pilu, nechci se dostávat do stresu a nechci, aby se z toho, co mě baví, stala noční můra. Takže když všechno vyjde podle plánu, bude to bezva, když ne, tak to bude holt o nějaký ten týden později,” uzavírá Vlady Gryc.

Reklama

Výběr článků

Načítám