Hlavní obsah

Zpěvák Luboš Pospíšil vystoupí ve Vsetíně s omlazenou sestavou kapely 5P

Novinky, Klára Blažková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Matador české hudební scény s nezaměnitelným hlasem patří již mezi šedesátníky. Avšak s doprovodnou kapelou 5P rozhodně nezahálí. O tom, jak skvěle to šlape Luboši Pospíšilovi s mladými bravurními muzikanty, se můžete přesvědčit 30. ledna v Domě kultury Vsetín, kde v 19 hodin po boku 5P vystoupí.

Foto: DK Vsetín

Luboš Pospíšil & 5P

Článek

Se svým naléhavým přednesem nemá u nás mezi zpěváky konkurenci. Luboš Pospíšil zahájil svou hudební pouť v roce 1969 v řadách populárního C Vocalu a brzy se stal jeho nejoblíbenějším členem.

Na první sólovou desku si musel Pospíšil z dobových důvodů počkat až do roku 1983, uzrála ale jako nejlepší víno. LP Tenhle vítr jsem měl rád se ve své době stalo bombou. Pospíšilův charakteristický rejstřík v kombinaci s poetickými texty básníka Pavla Šruta přinášel zcela unikátní styl, zpěvák se rázem postavil po bok interpretů typu Vladimíra Mišíka.

S kapelou 5P vyprodával v letech 1982-88 sály po celé republice. Dvě další řadová alba pokračovala v tradici úspěšného debutu, na sklonku osmdesátých let Pospíšil a Koller podpořili Hladíka v na čas obnoveném Blue Effectu. Čas na změnu nastal na jaře 2007, kdy se Pospíšil obklopil o dvě až tři generace mladšími muzikanty a připravili materiál pro novou desku Příznaky lásky.

A kdo že jsou nynější členové kapely 5P? Charakteristický Pospíšilův tenor za bicími pevně jistí hvězda mezi tuzemskými bubenicemi Pája Táboříková. Klávesy Ondřeje Fencla tančí kolem, rytmiku dotváří zkušený baskytarista Martin Štec. Od roku 2012 přibyl do sestavy bravurní kytarista a vokalista Mirek Linhart. Generační bariéry rozmetává síla kolektivu, kapela hraje s obrovskou radostí, byť některé písně jsou starší než někteří účinkující muzikanti. A možná právě proto.

Kudy vedla cesta sem? Luboš Pospíšil se v roce 2007 po vzoru vrstevníka a někdejšího spoluhráče Radima Hladíka obklopil mladými muzikanty. Spolu s nimi, dnes již bývalým spolupracovníkem Bohumilem Zatloukalem a básníkem Pavlem Šrutem pod obnovenou značkou 5P připravil nový silný materiál.

V roce 2008 pak po sedmiletém půstu vyšlo CD Příznaky lásky, na němž Pospíšil navázal na to nejlepší ze své bezmála čtyřicetileté hudební kariéry. Teprve na albu Chutnáš po cizím ovoci (2011) ale sehraná sestava nových 5P plně ukázala, co v ní je – zkušenost „starého lva“ se umně protnula s dravým mládím. Zkrátka omlazení 5P omladili i svého Luboše, a směle tak lze hovořit o comebacku.

Předprodej lístků probíhá od 13. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám