Hlavní obsah

Zpěvačka Valérie Čižmárová by v těchto dnech oslavila pětašedesáté narozeniny

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valérie Čižmárová byla talentovanou zpěvačkou s nevšední barvou hlasu, která kdysi začínala v pražském Rokoku. K prvním velkým hitům patřily písně jako Sunny, Koko, Léta letí nebo Správnej hoch. Její život a kariéru přervala už před dvanácti lety vážná nemoc.

Foto: archiv autora

Zpěvačka Valérie Čižmárová (1952 - 2005)

Článek

Valérie Čižmárová se narodila 29. ledna 1952 ve slovenských Michalovcích. Hudební vzdělání získávala v Lidové škole umění, kam docházela na zpěv a balet. Prošla řadou soutěží a v roce 1968 se prozpívala až na Mladou píseň v Jihlavě, kde si jí všiml ředitel pražského divadla Rokoko Darek Vostřel. Okamžitě nabídl šestnáctileté blondýnce angažmá.

Nejvíce byli z toho zaskočeni její rodiče - jejich milovaná dcera byla teprve ve druhém ročníku gymnázia. Ale protože jí neuvěřitelně fandili, nakonec se do Prahy přece jenom přestěhovala a ze dne na den se z ní stala profesionální zpěvačka.

V Rokoku převzala role po Heleně Vondráčkové, která v té době odešla spolu s Martou Kubišovou a Václavem Neckářem, aby mohl vzniknout jejich projekt Golden Kids. Co se týče češtiny, tak prý Valérii Čižmárové stačil v Praze týden, aby mluvila perfektně česky. Na jazyky byla jednoduše talent, později natočila několik písniček v němčině i maďarštině.

Když v roce 1972 skončilo Rokoko, jehož ředitel Darek Vostřel se vlivem postupující normalizace ocitl v nemilosti a soubor byl rozprášen, byla Valérie Čižmárová rok v angažmá v tehdejším východním Německu. Zpívala tam v programu zpěváka Petera Alberta, s nímž natočila i duet Wir lieben alles Schöne auf de Welt, který "boural" hitparády včetně tehdy populárních televizních pořadů jako Rund nebo Schlagerstudio.

V roce 1975 jí vydal Supraphon album s lakonickým názvem Valérie Čižmárová, které bylo sestaveno z původních písní. Nechyběl mezi nimi i duet s Petrem Jandou, přičemž doprovod obstaral Orchestr Karla Vlacha.

V té době zpěvačka koncertovala s kapelou Svatopluka Čecha, potom zpívala v Semaforu. Koncem sedmdesátých let se zúčastnila dvou vrcholných československých festivalů, a to Děčínské kotvy i Bratislavské lyry. Úspěšná byla na Lyře, kde v roce 1979  s písní Žádný ptáčník nemá křídla vyzpívala bronzovou lyru. Tehdy měla úspěch i její image - pánský oblek včetně klobouku ve stylu Marlene Dietrich.

Osmdesátá a devadesátá léta se už ale nesla ve znamení útlumu. Zpěvačka sice účinkovala v Divadle Jiřího Grossmanna, objevovala se v televizi, ale její repertoár působil nahodile a ne příliš zajímavě, chybělo pevné dramaturgické či manažersko-producentské zázemí. Chyběl člověk, který by se o ni umělecky staral.

Na lepší časy se zablýsklo, když jí vyšlo výběrové CD Léta letí (2002) a když začala vystupovat v programu herečky Heleny Růžičkové. Měla velké plány, jenomže ty zničila vážná choroba, která začala postupně omezovat její pracovní aktivity. Následkem nádorového onemocnění 7. března 2005 Valérie Čižmárová zemřela, bylo jí teprve třiapadesát let.

Její životní a profesní peripetie přibližuje jedna z kapitol v knize Československé legendy populární hudby 70. - 80. léta, kterou vydalo nakladatelství Grada Publishing.

Reklama

Výběr článků

Načítám