Hlavní obsah

Zpět do života navzdory handicapu - na elektrokole

Novinky, Daniel Sýkora

Už čtvrtý rok v řadě má šanci získat elektrokolo každý, kdo se chce vrátit do aktivního života po úrazu nebo jiné těžké životní situaci. V těchto dnech se otevírají přihlášky do dalšího ročníku projektu Apache mění život.

Foto: Daniel Sýkora

Čtvrtý ročník Apache mění život

Článek

Projekt Apache mění život, který se snaží na konkrétních příbězích dokázat, že elektrokolo může pomoci změnit život k lepšímu, vstupuje právě v těchto dnech do své čtvrté sezóny. Během uplynulých let pomohl projekt nastartovat aktivitu celkem devíti účastníkům, kterým nejrůznější zdravotní potíže neumožňovaly trávit volný čas tak, jak byli v minulosti zvyklí. Jejich životní příběhy se navíc staly inspirací stovkám dalších, kteří se s podobnými starostmi dnes a denně sami potýkají.

Loňský ročník pomohl třem lidem dostat se zpět do sedla. Rudolf Žiak, jehož rodinu smetl opilý řidič z chodníku, opět sednul po doživotních zraněních páteře za řídítka.

Judita Klosáková, druhá účastnice, říká: „Po dlouhé onkologické léčbě, která trvala několik let jsem podstoupila i výměnu kyčelního kloubu. Musela jsem se tedy učit znova chodit. Pohyb mi chyběl celá dlouhá léta. Jeden z mála lékaři doporučených sportů, který můžu po výměně kyčelního kloubu dělat, je cyklistika. Apache mění život není jen prázdná fráze. Díky němu jsem opět mohla začít být aktivní.“

A třetí, Martin Petrásek z Vrchlabí, který trpí genetickým onemocněním svalové dystrofie, jezdí za elektrokolem na svém speciálním cyklovozíku. „Martin je nadšený cyklista, ale vézt dospěláka ve vozíku za běžným kolem je opravdu hodně náročné. Vyjet kopce u Vrchlabí bylo nad naše síly. Elektrokolo nám to ale umožnilo a jsme za to moc vděční,“ říká Martinova maminka.

I letos tři vybraní účastníci získají na tři měsíce elektrokolo. Povinností je sdělovat své zážitky a nové poznatky, které během letní sezony s kolem získají. Na vlastní kůži si vyzkoušejí elektrokolo v denní praxi. Po úspěšném tříměsíčním testování proběhne slavnostní předání, kdy aktéři projektu dostanou toto kolo darem.

Jste-li sami ve svízelné situaci, nebo víte-li o někom, komu by možnost využívat elektrokolo pomohla, není nic jednoduššího než do projektu podat přihlášku. Ta by měla obsahovat krátký motivační dopis spolu s vaším životním příběhem, aktuální fotografii nebo krátké video. Možnost odeslat přihlášku na emailovou adresu menizivot@apache-bike.cz mají lidé do 30. dubna.

KDY A KDE?

30. 4. 2018 - poslední den pro zaslání přihlášek

1. - 7. 5. 2018 -  výběr hlavních aktérů projektu za dohledu patronů Heřmana Volfa a Tomáše Hauptvogela

19. 5. 2018 - představení hlavních aktérů projektu spojené se slavnostním předáním elektrokol.  Předání bude probíhat v rámci MTB maratonu Apache Jestřebí hory 2018 v Úpici, kde se elektrokola Apache vyrábějí. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám