Hlavní obsah

Zoologické oddělení Moravského zemského muzea představuje své nejlepší exponáty

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zoologické oddělení Přírodovědného muzea Moravského zemského muzea v Brně zve na výstavu, představující práci oddělení v rámci oslav 200. výročí založení MZM.

Foto: Jiří Smutný

Dietrichsteinský palác na Zelném trhu

Článek

Zoologické sbírky existovaly již při založení muzea, tehdy Františkova. V inventáři z let 1808 až 1836 je 109 dermoplastických preparátů. Ve speciálním zoologickém inventáři z roku 1818 je 60 vycpaných zvířat, živočišné schránky, exempláře hmyzu i materiály konzervované v lihu.

V letech 1907 - 1938 se o zoologické sbírky muzea staral Karel Absolon, známý svým bádáním v Moravském krasu. „V tomto období položil jednak základ systematické výstavní sbírky (1910), jednak se začaly vytvářet sbírky studijní,“ konstatuje současný vedoucí oddělení Miroslav Šebela.

Sbírky se postupně rozšiřovaly zejména díky darům příznivců a spolupracovníků muzea. Významnou roli však hrály i materiály dovezené ze zahraničních cest pracovníků oddělení, například na Galapágy, Kubu, Aljašku, do delty Dunaje, Jižní Ameriky nebo do Jakutska.

Výstava představuje zástupce živočišné říše z celého světa. Zcela výjimečně jsou vystaveny kromě standardních zoologických exemplářů i ty nejcennější sbírkové předměty, které muzeum vlastní. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout například tukana bělolícího z Jižní Ameriky, bělokura rousného ze Sibiře, pitu modrokřídlou z Malajsie, kakapa sovího z Nového Zélandu, datla zlatého ze Severní Ameriky, rybaříka jižního z Afriky nebo dosud nepopsaného krunýřovce z Jižní Ameriky.

Výstava se nachází v sále Karla Valocha v přízemí Dietrichsteinského paláce, Zelný trh 8, Brno. Je přístupná vždy v úterý od 9 do 15 hodin, ve středu až pátek od 9 do 17 hodin a v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin, a to až do 5. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám