Hlavní obsah

Zoo Praha: letošních 228 rozmnožených druhů zvířat představuje rekord

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vypadá jako chlupatá štangle salámu s dvěma páry obrovských zubů. Kurátor Pavel Brandl, kterému se podařilo odchovat rypoše obřího, hlodavce, který žije v podzemí, říká, že je to jedno z nejošklivějších, zároveň nejhezčích zvířat. Při jeho komplikovaném odchovu se seznámil i se svou ženou.

Foto: zoo Praha

plné kbelíky mláďat, že to budou amazoňani modrobradí se zpočátku nevědělo

Článek

Láska nad rypošem mu přinesla mnoho poznatků o zvířeti, které možná při prohlídce zoologické zahrady přehlídnete. Zrovna jako třeba myšovitého bercouna rezavého.

Že má hlodavec frňák jako mravenečník je jeho nejcharakterističtější rys, ale že tohle přerychlé nic, abnormálně čistotné, je příbuzným slona, vás asi zaskočí. Krásné je i kotě kočky rybářské, šelmy na pokraji vyhynutí.

Zoo táhne

Rok 2014 přinesl Zoo Praha řadu úspěchů. Byla vyhodnocena jako 7. nejlepší zoologická zahrada na světě, její návštěvnost již přesáhla 1 350 000 návštěvníků - a s celkem 228 rozmnoženými druhy zvířat dosáhla svého historického rekordu.

Rovněž 1227 mláďat narozených do konce listopadu představuje jeden z nejlepších výsledků. Kromě toho během roku přivítala 18 nových druhů zvířat.

Prvenství s trnorepem

„Zdůraznil bych, že odchov trnorepa mezopotámského jsme si díky Petrovi Velenskému připsali jako úplně první zoo na světě,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Také odchov tří mláďat supa mrchožravého znamená velký úspěch týmu Antonína Vaidla – o to významnější, že bezprostředně navazuje na ochranářské projekty na Balkáně, na kterých se podílíme. Z pohledu veřejnosti budou nejzajímavější mláďata gepardů, ta však budou k vidění až na jaře.“

Velkým lákadlem jsou samozřejmě pavilony tlustokožců nebo velemlokárium. Do Prahy zapůjčený velemlok čínský Karlo měří skoro 160 centimetrů, podařilo se mi zahlédnout v pohybu, když se šel z polohy tři a půl hodiny v nehybnu nadechnout na hladinu. Je to fantastický exemplář, v menších akvariích je 19 malých velemločků, tento druh se stal předlohou pro Čapkovu Válku s mloky.

Velkým překvapením pro personál bylo líhnutí papoušků z vajec zabavených při pašování na letišti v Ruzyni. „Z osmnácti vajec se podařilo zachránit čtrnáct, věděli jsme jen, že se vylíhnou papoušci. Jací, to se nedalo určit ani po vyklubání. O to větší bylo překvapení, když jsme zjistili, že jde o amazoňany modrobradé," říká kurátor ptačí říše Antonín Vaidl.

Unešený je ale z kondorů a supa mrchožravého, ptáků, o kterých jsem se podle westernů domníval, že jsou jich všude mraky. Nejsou. Mají za sousedy nás lidi, jako celá příroda.

Nádherný pohled je na malou slonici Sítu dorážející na nového sloního býka Ankhora. Zaháněl ji řevem přestrašlivým, slůně se sice leklo, ale jako správný provokatér se nedalo.

Nejdůležitější odchov: 

Plazi a obojživelníci - Trnorep mezopotamský

Ptáci: Sup mrchožravý, Savci: Rypoš obří

Nejzajímavější odchov: 

Plazi a obojživelníci: Varan molucký

Ptáci: Amazoňan modrobradý

Savci: Gepard

Nejdůležitější příchod:

Plazi a obojživelníci: Velemlok čínský

Ptáci: Kondor menší

Savci: Gibon stříbrný

Nejzajímavější příchod:

Plazi a obojživelníci: Chřestýšovec mangšanský

Ptáci: Kondor královský

Savci: Mravenečník velký

Reklama

Výběr článků

Načítám