Hlavní obsah

Zoo Brno se vrací do centra města

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnské Zoo samozřejmě setrvává v krásném areálu na Mniší hoře. Vrací se však na Radnickou, kde plánuje realizaci projektu virtuální Zoo.

Foto: logo Zoo Brno
Článek

Brňané i návštěvníci pamatují, že zde v letech 1969 až 2011 sídlila vyhledávaná stálá akvarijní výstava se sladkovodními i mořskými živočichy. Ta se přestěhovala do areálu Zoo na Mniší hoře, část je k vidění v pavilonu Tropické království. Nyní se Zoo do prostor v centru vrací se zajímavým projektem virtuální Zoo, současně vizitkou, náhledem i pozváním k návštěvě té reálné.

„Chceme hlavně mladým lidem zprostředkovat blízký a téměř hmatatelný kontakt se lvy, žirafami nebo ledními medvědy v jejich přirozeném prostředí, který by vedl k poznávání zajímavých druhů a podnítil jejich zájem o biodiverzitu a ochranu ohrožených zvířat,“ přiblížil záměr ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

„K přenesení přírody v její nejčistší podobě do centra Brna bychom využili virtuální realitu. Lidé by se tak dostali například přímo do hlubin moře, mohli by letět s tažnými ptáky nebo se podívali do africké divočiny, kde by pozorovali způsob života tamní fauny a vnímali problémy, kterým musí čelit. Podobně by se mohli dostat do dalších částí světa, aby jejich pohled na rozmanitost a různorodost byl co nejkomplexnější,“ vyložil.

K realizaci záměru projektu budou nezbytné úpravy prostor, ale také dostatek času. Provedeny byly zatím nejnutnější úpravy, Zoo počítá se spoluprací s TIC Brno. „Nádvoří Staré radnice se stává čím dál oblíbenějším prostorem pro relaxaci a odpočinek v samém srdci Brna. K pohodové atmosféře přispívá také příjemná kavárna s venkovním posezením. Těšíme se na spolupráci se Zoo Brno, která dá místu další rozměr,“ doplnila ředitelka TIC BRNO Jana Janulíková.

Nějaký čas potrvá, než k realizaci dojde. Do té doby se tu budou odehrávat fotografické výstavy, jejich ústředním námětem budou zvířata a jejich přirozené prostředí – příroda. 

První fotografická výstava s názvem Svět zvířat v objektivu Aleksandra Avalova zahájila 27. dubna. Vstup je zdarma. Otevřeno je vždy od úterý do soboty, od 10 do 17 hodin.

A. Avalov působí od roku 1989 jako fotograf zoologické zahrady v Moskvě. Vytváří rozsáhlou fotokroniku, v níž zachycuje život zvířat, která zde byla za jeho působení chována. Jeho snímky se objevily na mnoha pohlednicích a poštovních známkách. Měl autorské výstavy například v Darwinově muzeu, Státním muzeu výtvarného umění A. S. Puškina v Moskvě, ve Státním Ruském muzeu v Petrohradě a v dalších ruských i zahraničních městech. V České republice jeho rozsáhlou výstavu hostil Český Krumlov.

Reklama

Výběr článků

Načítám