Hlavní obsah

Zoo Brno se podařil unikátní odchov

Novinky, Jiří Smutný

Brněnské zoologické zahradě se podařilo jako dosud jediné zahradě v České republice rozmnožit turaka šedého. Vzhledem k tomu, že v souvislosti s hnízdní biologií a výživou mláďat tohoto ptáka je stále mnoho otazníků, je možné považovat odchov za mimořádný úspěch.

Foto: Jiří Smutný

mládě je vlevo

Článek

Vše začalo v roce 2013, kdy do Brna přišly z Olomouce dvě samice turaka šedého. Díky spolupráci s chovateli Tierpark Heidelberg se podařilo získat samce a sestavit jeden chovný pár.

„Když samice na začátku ledna snesla do hnízdního koše vejce, ihned jsme navázali kromě Heidelbergu také kontakt s Cotswold Wildlife Parkem ve Velké Británii, kde se tento druh podařilo rozmnožit jako první v Evropě. S těmito dvěma zařízeními jsme postupně upravovali krmnou dávku i metodu odchovu,“ uvedl kurátor chovu ptáků Zoo Brno Petr Suvorov.

Samice seděla na vejcích asi měsíc a osmého února se vylíhli dva ptáci. Rodiče se o potomky vzorně starali, poctivě je krmili a intenzivně chránili před okolím. Protože velice špatně snášeli přítomnost lidí kolem, musel být v nejbližším okolí zaveden klidový režim. Přes obrovskou péči rodičů i snahu chovatelů třetího března jedno z mláďat uhynulo. Druhému je dnes čtyřicet šest dnů, začíná přepeřovat a již dva týdny se pohybuje volně po voliéře, mimo hnízdní koš. Příští dny ukáží, zda se mu podaří překonat nejkritičtější dny.

V České republice je tento listožravý pták původem z Afriky chován již delší dobu ve Dvoře Králové, nedávno ho získala i Praha a nejčerstvěji Jihlava. Ani v jedné ze zahrad se ho však nepodařilo rozmnožit.

Reklama

Výběr článků

Načítám