Hlavní obsah

Zoo Brno má rybí raritu, hladinovku čtyřokou

Novinky, Jiří Smutný

Hladinovka čtyřoká (Anableps anableps), dříve označovaná jako halančík čtyřoký, nově rozšířila kolekci ryb, chovaných v brněnské zoologické zahradě.

Foto: Zoo Brno

Hladinovka čtyřoká

Článek

Hladinovky čtyřoké obývají v přírodě brakické vody při pobřeží od jižního Mexika až po Brazílii. Dorůstají do délky až 30 centimetrů. Na první pohled jsou nápadné svým vzhledem a trhanými pohyby.

Hladinovka se zdržuje při hladině tak těsně, až jí nad hladinu vyčnívá část těla a zejména oči, které má horizontálně dělené a umožňují jí sledovat, co se děje na hladině i pod ní. Je to živorodý druh, k oplození dochází uvnitř těla samice a její tělo opouští až líhnoucí se potěr.

Jak uvedla tisková mluvčí Zoo Brno Gabriela Tomíčková, do Brna ryby přicestovaly ze Zoo Stuttgart a žádná jiná zoo v České republice je v současné době nechová.

Ryby obývají nově založenou nádrž společně s hrdložábříkem mramorovaným (Synbranchus marmoratus) a širokohlavcem bičoocasým (Platystacus cotylephorus). Všechny tři druhy reprezentují rybí faunu brakických vod Střední a Jižní Ameriky a jsou chované jen vzácně.

Reklama

Výběr článků

Načítám