Hlavní obsah

Žonglování jako zábava, nebo práce?

Novinky, Kristýna Zoufalá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kateřina Blažková, studentka VFU v Brně, si v čerstvě založené pobočce žonglérské skupiny Duo-denum plní svůj sen. Zatímco někteří lidé umění žonglování pouze obdivují, Katka se do toho vrhla po hlavě. Jaké to je, prozradila v rozhovoru.

Foto: Martin Kolman

Na snímku Kateřina s kolegou ze skupiny Duo-denum.

Článek

Popiš svoje začátky. A proč vlastně žonglování?

Umělecké seskupení Duo-denum vzniklo před pár lety v oblasti severních Čech. V té době mělo tři členy. V polovině loňského roku se Martin Kolman, jeden ze zakladatelů, přestěhoval do Brna. Zde jsme se poznali a rozhodli se založit pobočku Duo-denum v Brně. Oficiálně fungujeme od února. Já sama jsem začala s žonglováním před 3 lety. Vždy mě fascinoval oheň a pokaždé jsem byla uchvácená, když někdo předváděl fireshow.

Začala jsem se o to více zajímat a žonglování mě úplně pohltilo. Krásné na tom je, že je to sport jako každý jiný. Člověk na sobě musí hrozně dřít, aby mohl někde vystoupit a to nejen s ohněm, ale i přes den, s "denními hračkami". Žonglování rozvíjí motoriku, posiluje tělo, upevňuje koncentraci a stmeluje lidi. V tomto oboru se pohybují hrozně milý, sympatičtí lidi

Bála ses ze začátku?

Nebála. Začátky jsem dělala pro sebe Ani mě nenapadlo, že bych někdy vystupovala před publikem, že bych někdy někoho mohla něco učit

Co kdyby se k vám někdo chtěl přidat? Zaučili byste ho a vzali do skupiny?

Ve skupině Duo-denum to nyní neděláme. Dva lidé se domluví snadněji, ta organizace je jednodušší. A i ve dvou se dá dělat pěkné představení. Samozřejmě, pokud je větší akce, kde je zapotřebí více lidí, ať už se jedná o celodenní workshop, nebo o přání zákazníka vidět co nejvíc ohně pohromadě, sejde se celé Duo-denum nebo se domlouváme se žongléry z jiných skupin.

Jak probíhá trénink na vystoupení? Jak dlouho trvá to vymyslet / nacvičit?

Pokud je hudba, která tě chytne za srdce, stačí zavřít oči a celá sestava se ti okamžitě vybaví. Následně se tyto nápady jen prokonzultují s partnerem, pokud je to vystoupení o dvou lidech, což nemusí být pravidlem. Většinou se to hned zkouší, vylepšuje, a pokud je čas na trénink, může být choreografie hotova za 2 dny. Pak se řeší kostýmy a celkové doladění.

Co jste v poslední době dělali a co dalšího chystáte?

Vzhledem k tomu, že zakládáme novou skupinu v Brně, dělali jsme veškeré nezbytnosti, které k tomu patří. Řešíme skupinové stránky duo-denum-brno.com, nechali jsme tisknout skupinová trička, vizitky, letáčky a také se snažíme oslovit brněnské publikum.

Máme za sebou již akci na Novém Hradě u Blanska, kde probíhal náš celodenní workshop. O tomto víkendu budeme vystupovat na bitvě v Libušíně a druhý týden v květnu nás můžete vidět na Majálesu v Brně.

Bereš žonglování jen jako koníček, nebo by z toho mohla byt i tvá profese? Jak to vidíš do budoucna?

Snažím se, aby všechno, co dělám, byl zároveň můj koníček, a žonglování není výjimkou. Znám plno úspěšných sólistů i skupin, kteří se tím živí. Jejich práce je zároveň jejich koníčkem. Já mám momentálně žonglování jako takovou brigádu, ale děláme i akce bez nároku provizi. Je to zatím asi hodně romantická představa, ale nevadilo by mi se tím živit, ale to ukáže až čas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám