Hlavní obsah

Známé osobnosti vzpomínají na Opočno

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzpomínky na Opočno je název publikace, kterou v těchto dnech vydalo občanské sdružení Abakus za podpory města Opočna v rámci projektu Rodný kraj Františka Kupky.

Foto: občanské sdružení Abakus (archiv)

Obálka knihy Vzpomínky na Opočno, která vyšla v těchto dnech.

Článek

Vzpomínky na Opočno sepsaly přitom osobnosti, které strávily část života, povětšinou dětství, právě v tomto městě.

Na stránkách se odvíjejí dávné příběhy v podání překladatelky, editorky a publicistky Olgy Castiellové Hostovské, dcery spisovatele Egona Hostovského, Kristiny Colloredo-Mansfeld, dcery majitelů zámku Opočno, hudebního skladatele Luboše Sluky, dále básníka, prozaika, herce, textaře, člověka mnoha dalších profesí Miloně Čepelky, Zuzany a Aloise Fišárkových, herečky a filmového střihače především Svěrákových filmů a konečně Jiřiny Kochlöflové Petrové, učitelky, která letos oslavila úctyhodných sto let.      

Vzpomínky a příběhy znamenitě dokreslují zajímavé dobové fotografie z osobních archivů hlavních „účinkujících“, které nechybí ani v dalších částech této knižní novinky. Čtenář si jistě s chutí prohlédne momentky z bohatého spolkového života v Opočně, stejně jako obrazové důkazy o tom, kolik živnostníků a řemesel bylo v tomto městě s úspěchem kdysi provozováno.  

Radost nad realizací Vzpomínek na Opočno vyjádřila Olga Castiellová Hostovská, překladatelka, editorka, publicistka a zároveň dcera spisovatele Egona Hostovského, která knihu i lektorovala.

Za to, že se dostala mezi autory publikace prý, vděčí Miloni Čepelkovi, svému spolužákovi z obecné školy, a k samotné realizaci poznamenala: „Nápad jsem pochopitelně uvítala, protože když člověk v mém věku neustále bojuje s krátkodobou pamětí na téma K+M+B (klíče, mobil, brýle), rád se ponoří do minulosti, kde se mu naopak vybavují neuvěřitelné podrobnosti.“

Kniha upoutá nejen obsahem, ale i formátem a grafikou a vydavatel věří, že ji rádi otevřou především zástupci starší generace, pro něž může být krásným návratem do dětství či na místa, kde se před mnoha lety pohybovali. Možná v ní leckterý čtenář také pozná své kamarády či příbuzné a také on sám zavzpomíná na Opočno.      

Reklama

Výběr článků

Načítám