Hlavní obsah

Změřit síly se zástupci říše zvířat si mohou návštěvníci Techmanie

Novinky, Alena Lochmannová

Plzeňské science center Techmania, které se po celkové rekonstrukci otevře prvním návštěvníkům již 29. března, uvítalo ve svých prostorách novou interaktivní expozici věnovanou zábavně podané biologii.

Foto: Techmania Science Center

Člověk a zvíře je jednou z nových populárně-vzdělávacích expozic, které se představí v "nové" Techmanii.

Článek

Expozice nazvaná Člověk a zvíře vyzývá návštěvníky k tomu, aby poměřili své síly s konkrétními zástupci zvířecí říše a čerpali tak poznatky o schopnostech a výkonech vlastního těla.

„Pětatřicet nových exponátů je šitých na tělo každému z našich návštěvníků. Velká část exponátů srovnává výkony či limity vašeho vlastního těla s relevantními zástupci fauny: můžete tak otestovat např. dynamiku svého oka s orlím zrakem, vyzkoušet frekvenci svého sluchu v porovnání s delfíny či netopýry, seznámit se s rozdílem mezi orientačními schopnostmi nártouna a sebe sama,” uvedla manažerka expozice Petra Kokošková z Techmanie.

Expozice, vystavěná kolem tematických celků zaměřených na smysly, stavbu či výkon lidského těla, si klade za cíl populární formou představit člověka jako bytost logicky patřící mezi živé organismy naší planety. Konstrukčně sází na hravost a jednotný vzhled. Oblé tvary exponátů a image stylizovaných buněk vytváří originální zázemí pro hru a poznávání.

Expozice je určena pro širokou veřejnost a co do designu i konceptu uzpůsobena tak, aby podněcovala k zájmu o fyzickou aktivitu a k objevování vlastních fyzických možností nezávisle na věku návštěvníka.

Na 800 metrech čtverečních představí Techmania ucelený koncept popularizace biologie, a to velmi názorně: nejen, že se o sobě dozvíte to, co jste možná nevěděli, ale budete umět své schopnosti a výkony zařadit do kontextu zástupců zvířecí říše.

„Skočíte dál než blecha? Vidíte jako had? Máte stisk hyeny? Umíte najít cvrčka v lese? To vše bude možné zjistit od konce března v Techmanii,” uzavírá didaktik Ivo Opl.

Reklama

Výběr článků

Načítám