Hlavní obsah

Změny na trolejbusových linkách v Ostravě platí od 1. září

Novinky, Josef Zajíc

V neděli 1. září vstoupily v platnost změny v trolejbusové dopravě jako druhá etapa celkové optimalizace městské hromadné dopravy v Ostravě.

Foto: Josef Zajíc

Trolejbusová doprava. 4.9.2013. Dopravní uzel Náměstí Republiky. Trolejbusy, tramvaje a nádraží ČR Ostrava - Střed.

Článek

V trolejbusové síti v Ostravě je od 1. září využita metoda linkových svazků, kdy silné dopravní proudy jsou zajišťovány dvěma, v daném úseku souběžnými linkami vzájemně intervalově proloženými.

První svazek tvoří linky 101 a 106, které společně zajistí spojení přestupního uzlu na zastávce Sad B. Němcové s centrem města v intervalu 5 minut v době dopravní špičky a 10 minut v dopoledních hodinách.

Linky 108 a 109 tvoří druhý linkový svazek tak, aby sídliště v Mariánských Horách, na Fifejdách a v Muglinově měla zajištěno spojení s centrem města v pracovní dny v intervalu 10 minut. Pro minimalizaci čekacích dob při přestupech mezi jednotlivými trolejbusovými linkami je provoz doplněn o systém vzájemných přípojů, které probíhají na zastávkách Konzervatoř, Husův sad a Revírní br. pokladna.

Spojení Michálkovic a Zoologické zahrady se Sokolskou třídou a hlavním nádražím, stejně jako spojení Heřmanic s přestupním uzlem Náměstí republiky je nově zajištěno vzájemnými návaznostmi linek 104 a 106 na zastávce Revirní br. pokladna.

Nově byla otevřena linka 105 vedoucí z Koblova na Karolinu zastávka U lávky.

Nové trasování linek od 1. září 2013: 101: Hlavní nádraží - Most M.Sýkory - Bazaly. 102: Hlavní nádraží - Konzervatoř - Sokola Tůmy. 103: Náměstí republiky - Sad B.Němcové - Koblov. 104: Náměstí Republiky -  Revírní br. Pokladna - Michálkovice. 105: Koblov - Konzervatoř - Karolina U lávky. 106: Hlavní nádraží - Sad. B. Němcové - Důl Heřmanice. 108: Sokola Tůmy - Most M.Sýkory - Revirní br. pokladna - Hlavní nádraží. 109: Sokola Tůmy - Konzervatoř - Most M. Sýkory - Revirní br. pokladna - Důl Heřmanice (nejsou uvedeny všechny zastávky u jednotlivých tras).

Noční provoz je od 1. září zajišťován linkami 111, 112, 113, v intervalech 60 minut se vzájemnými přípoji na zastávce Most Miloše Sýkory. Z důvodu změny linkového vedení v denní dopravě bylo nutno nočním linkám přiřadit nová číselná označení, kde koncová číslice odpovídá číslu denní linky, jejíž úsek noční linka obsluhuje.

Trolejbusová konečná a počáteční zastávka Náměstí Republiky je dopravní uzel bezprostředně sousedící s tramvajovými linkami č.1, 2, 4, 6, 8, 9, 10, 11, 12, 18 a to ve směrech  Hrabůvka, Zábřeh, Mariánské Hory, Vítkovice, Poruba, hlavní nádraží, Výstaviště a Hranečník (4, 12).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám