Hlavní obsah

Zlínský švec má nejlepší polotmavý ležák, získal Zlatou pivní pečeť

Novinky, Veronika Jurčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V konkurenci téměř 250 pivovarů z celého světa uspěl Pivovar Malenovice ze Zlína v neprestižnější české soutěži Zlatá pivní pečeť.

Foto: Pivovar Malenovice
Článek

Významné ocenění si ze soutěže odnesl za svůj polotmavý jedenáctistupňový ležák v kategorii „Polotmavé pivo z minipivovaru“, který má roční kapacitu výstavu piva do deseti tisíc hektolitrů.

V této kategorii soutěžili sládci se vzorky piv vyrobených převážně z ječných sladů s extraktem původní mladiny od 7,00 do 12,99 % hmotnostních. Zlínský pivovar uspěl v nebývalé konkurenci. Komise při Zlaté pivní pečeti hodnotily ve 32 kategoriích celkem 1200 vzorků piv.

„Ocenění nás překvapilo, přihlásili jsme se na poslední chvíli. Je to nejprestižnější degustační soutěž v České republice. Moc si toho vážíme,“ přiznal sládek malenovického pivovaru Martin Velísek. Letos se přitom Pivovar Malenovice Zlaté pivní pečetě účastnil poprvé.

Polotmavý ležák Pivovaru Malenovice chutnal nejen porotcům, už roky patří k nejoblíbenějším produktům pivovaru. Podle Velíska je nejvíce vyráběným typem piva v Malenovicích. „Možná, že ze všech našich druhů už máme této polotmavé jedenáctky během těch let skutečně nejvíc navařeno,“ podotkl sládek. Hospodští si ji podle něj do restaurací berou jako doplněk ke standardnímu sortimentu piv.

„Ve skrytu duše jsem vždycky doufal, že když něco od nás vyhraje něco významnějšího, bude to právě polotmavá jedenáctka. Hodně se pije a je fakt dobrá. Je charakteristická tím, že není příliš hořká. Ale ani sladká. Má vyváženou chuť. Je to pivo přijatelné pro dámy i pro chlapy. K nám do pivovarské hospody chodí hned několik štamgastů, kteří pijí jen polotmavou jedenáctku,“ přiblížil Velísek.

K výrobě používá sládek tři druhy sladu, a to plzeňský, mnichovský a karamelový. „Do něj přidáváme dva druhy žateckého chmele, hořký Premiant a aromatický Sládek,“ prozradil s tím, že od jeho prvopočátku se snaží polotmavý ležák vařit podle stejné receptury.

Kromě úspěšné polotmavé jedenáctky má pivovar v nabídce několik spodně kvašených piv plzeňského typu, a to 10% světlé výčepní, 11% světlý ležák, 12% světlý ležák, 13% světlý speciál Citra, 13% tmavý speciál a nově též vídeňský ležák. „Čas od času uvaříme i další speciály, například medovou dvanáctku nebo v létě osmistupňové pivo pro cyklisty,“ dodal sládek.

Zlínský švec se řadí mezi malé pivovary. Za loňský rok uvařil přibližně tři tisíce hektolitrů piva. Letos hodlá výstav zvýšit o dalších dvě stě hektolitrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám