Hlavní obsah

Zlínský sbor vyhrál prestižní mezinárodní festival

Novinky, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sboru Cantica laetitia se povedlo to, co už 15 let žádnému jinému českému sboru. Toto zlínské těleso vyhrálo mezinárodní festival adventní a vánoční hudby s cenou Petra Ebena v Praze.

Foto: Archív sboru

Sbor Cantica laetitia

Článek

Ve dnech 30. listopadu až 1. prosince se zlínský sbor Cantica laetitia (zřizovatel ZUŠ Morava Zlín) pod vedením sbormistra Josefa Surovíka zúčastnil mezinárodního festivalu adventní a vánoční hudby s cenou Petra Ebena. Na tento již XXII. ročník se do Prahy sjelo 31 sborů ze 13 zemí. Do našeho hlavního města zavítaly sbory z Evropy, ale i Ruska či Singapuru. Soutěžilo se v kategorii velkých, malých a dětských sborů.

V kategorii malých sborů do 24 zpěváků změřilo své kvality 17 sborů mezi nimi i Cantica laetitia. Za předvedený výkon získala Cantica od poroty největší počet bodů a stala se vítězem své kategorie. Vítězství v kategorii zaručilo sboru postup do závěrečného Grand Prix, kde se o absolutní prvenství na tomto festivalu utkalo 5 nejlepších sborů napříč jednotlivými kategoriemi. Cantica laetitia zde zazpívala ukrajinskou koledu Koljada od Tatiany Vlasenko a soutěžní skladbu Lux aurumque Erica Whitecra.

Porota v tajném hlasování ocenila výkon nejvyšším počtem hlasů a rozhodla, že nejlepším sborem XXII. ročníku mezinárodního festivalu adventní a vánoční hudby s cenou Petra Ebena je sbor Cantica laetitia ze Zlína. Svěřencům Josefa Surovíka se povedlo nevídané, a to sice vyhrát soutěž, kterou již po dlouhých 15 let nevyhrál žádný český sbor.

Sbor Cantica laetitia chystá i své vánoční vystoupení doma - ve zlínské Štípě. Ve středu 26. prosince od 18 hodin chystá scénické provedení České mše vánoční Jakuba Jana Ryby v kostele Narození Panny Marie ve Štípě. Sbor a orchestr řídí Josef Surovík, režie Gustav Řezníček, scéna Petr Dosoudil. Jako host vystoupí Helena Čermáková, členka uměleckého souboru Městského divadla Zlín.

Reklama

Výběr článků

Načítám