Hlavní obsah

Zlínský magistrát slíbil snížení ceny za vodu

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena vody ve Zlíně klesne v roce 2018 o jednu korunu. Spotřebitelé tak zaplatí za 1000 litrů částku 85,71 Kč včetně DPH, na rozdíl od letošních 86,71 Kč včetně DPH.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Ilustrační foto.

Článek

„Snížení ceny, první od roku 2004, je výsledkem několikaměsíčních jednání mezi městem Zlínem a společnostmi Vodovody a kanalizace Zlín (VaK) a Moravská vodárenská (MOVO), kterých se účastnil i hejtman Jiří Čunek,“ informoval ve středu 3. května tiskový mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

„Děkuji všem zúčastněným za vstřícnost, bez níž by k této dohodě dojít nemohlo. Už dříve se nám podařilo zastavit rychlý růst ceny vody, a od příštího roku dokonce dojde k jejímu poklesu. Je to úspěch, zvláště v dnešní době, kdy ceny prakticky všeho rostou,“ konstatoval primátor Miroslav Adámek.

Pokles ceny vody o jednu korunu se projeví na dalším snížení zisků MOVO o osm milionů korun. Navíc tato soukromá společnost slíbila navýšit o pět miliónů roční nájemné, které platí VaK. „O tyto peníze se zvýší naše každoroční investice,“ ujistil Svatopluk Březík, předseda představenstva VaK Zlín.

Podle dohody bude MOVO platit společnosti VaK roční nájemné ve výši 133 miliónů Kč. „Jsem rád, že jsme díky společnému úsilí dosáhli shody, která nejen zlevní vodu pro všechny ve Zlíně, ale také přinese více prostředků pro rozvoj vodárenské infrastruktury,“ prohlásil Martin Bernard, generální ředitel MOVO. „Dohodu vnímáme jako jeden z dalších kroků na společné cestě k rozvoji vodárenství na Zlínsku, na kterém společně pracujeme více než třináct let,“ dodal.

O detailech dohody a také o dalších možnostech vývoje v oblasti vodárenství chce Zlín informovat ostatní akcionáře VaK z řad měst a obcí. Ještě v květnu je pozve na odborný seminář. „Naším zájmem je, aby co nejvíce akcionářů táhlo za jeden provaz, jen tak můžeme situaci kolem vody co nejefektivněji řešit,“ prohlásil Miroslav Adámek, podle něhož už nyní hlasuje v průměru 80 procent akcionářů včetně Zlína jednotně.

„V pořadí měst v ČR podle ceny vody už Zlín klesl z nelichotivého 2. místa v roce 2011 do čtvrté desítky. Může za to tzv. ‚mrazení‘ cen vody, což znamená, že od roku 2012 se cena mění pouze o inflaci, kterou město nedokáže ovlivnit. V příštím roce bude klesání pořadím díky snížení ceny vody nadále pokračovat,“ dodal Zdeněk Dvořák.

Vodárenství na Zlínsku funguje na základě tzv. provozního modelu. Jeho podstatou je, že VaK prodal veškerý mobiliář společnosti MOVO, která je dceřinou společností nadnárodního koncernu Veolia. Do ní přešla i většina zaměstnanců. VaK si ponechal nemovitosti - tedy například síť vodovodních potrubí a čističky -  a pronajal je na 30 let MOVO. Platnost této smlouvy je napadena u soudu. Tzv. provozní model je v ČR nejrozšířenějším. Naopak, pouze jedno procento vodáren si samy provozují města a obce.

Za posledních 12 let VaK Zlín investoval do modernizace svého majetku 1,4 miliardy Kč. Výsledkem je, že třetina vodovodního potrubí je zcela nová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám