Hlavní obsah

Zlínský Klub přátel divadla je unikát, funguje už 30 let

Novinky, Veronika Jurčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klub přátel divadla ve Zlíně slaví sympatické kulaté výročí. Ustavující schůze se konala 23. ledna 1989, přesně před 30 lety.

Foto: MDZ
Článek

Od té doby příznivci divadla společně shlédli 106 představení v divadlech v Česku i na Slovensku a setkali se s řadou výjimečných osobností, například se Zdeňkem Podskalským, Jiřím Suchým, Jitkou Molavcovou, Tomášem Töpferem, Eliškou Balzerovou a dalšími.

„Většinou stačilo zmínit se při objednávání vstupenek, že jsou pro členy KPD ze Zlína, a k lístkům přibyla i nabídka na setkání po představení. Je to pro nás čest,“ říká Helena Pšenčíková, která je předsedkyní KPD od dubna 1995. Členkou je však od samého založení. V krátkém rozhovoru prozradila pár zajímavostí.

Mají svůj klub přátel i jiná divadla?

Byl v Brně, ale zřejmě zanikl. Jinde v republice nevíme, že by někdy byl.

Jak velká je členská základna?

Při založení měl klub 100 členů, s přibývajícími léty však počet rostl. V roce 1995 jsme dosáhli maxima 213 členů. V posledních letech se počet ustálil opět na zhruba 100 členech, a protože náš věkový průměr roste, rádi bychom klub omladili a přijali nové členy, kteří mají divadlo rádi, navštěvují ho a radují se z jeho úspěchů.

V čem spočívá činnost klubu?

Stěžejním bodem jsou besedy s hosty. V minulosti naše pozvání přijal například Luděk Munzar, Radovan Lukavský, Lubor Tokoš, Květa Fialová a další. V průběhu 30 let se nám podařilo pozvat téměř všechny herce Městského divadla Zlín, včetně obou nositelek Ceny Thálie Heleny Čermákové a Petry Hřebíčkové. Své profese nám přiblížili i další zaměstnanci divadla – umělečtí šéfové, dramaturgové, režiséři, vlásenkářka, maskérka, garderobiéři, fotograf, inspicient, nápověda, rekvizitářka, výtvarníci… A samozřejmé také ředitelové. Chlubit se můžeme i dalšími hosty – cestovatel Miroslav Zikmund, etnograf Karel Pavlištík, filmový historik Jiří Novotný... Je toho spousta. Od založení do konce roku 2018 se uskutečnilo 287 klubových besed, 129 kulturních zájezdů, z toho jen pětatřicetkrát do Prahy. A na zájezdech navštěvujeme také památky, muzea, výstavy nebo obdivujeme přírodní krásy.

Málokdo ví, že jste stáli u zrodu divácké ankety Aplaus o „nej“ herce…

Byli jsme iniciátory ankety „O cenu diváka MDZ“, a to v sezóně 1989/1990. V roce 1995 se ankety ujalo divadlo a povýšilo ji na pěknou společenskou událost. Jedno z ocenění – Cena ředitele 2009 – se dostalo pak i našemu klubu.

Zájemci o členství v KPD se mohou ozvat na tel. 775 227 670 nebo na mail helenapsencik@volny.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám