Hlavní obsah

Zlínské divadlo uvede v české premiéře Drahou legraci, komedii za všechny prachy

Novinky, Veronika Jurčová

Českou premiéru komedie Francise Vebera Drahá legrace uvede 17. února v 19.00 ve Velkém sále Městské divadlo Zlín. Slavný divadelní a filmový scénárista v ní opět oživuje svou legendární postavu Francoise Pignona.

Foto: Marek Malůšek
Článek

Zatímco v jeho filmech ho vždy ztvárnil vynikající francouzský komik Pierre Richard, na zlínských divadelních prknech bude velkou příležitostí pro Pavla Vacka.

„Už dlouho jsem koketoval s představou setkat se s takovým textem,“ prozradil režisér a umělecký šéf zlínského divadla Patrik Lančarič. „Je to komedie hluboce lidská, žádná prvoplánová taškařice. Pokoušíme se ji hrát opravdově,“ doplnil.

Drahá legrace je hra poměrně nová. V Paříži měla premiéru v roce 2013. Francois Pignon je v ní opět nejzoufalejším ze všech zoufalců. „Je to rozvedený dva roky nezaměstnaný čtyřicátník, na bankovním účtu nemá ani cent. Je nikdo a nikoho nezajímá. Co s takovým životem? Jak z této naprosto zoufalé situace ven? Jak přimět ostatní, aby pro ně začal opět existovat? Nejen na tyto otázky bude hledat odpověď,“ uvedla dramaturgyně Katarína Kašpárková Koišová. 

Vše se bude odehrávat v luxusním loftovém bytě s výhledem na Paříž. Kostýmy pro herce vznikly v divadelních krejčovnách podle současné pařížské módy.

Dále hrají Radovan Král, Zdeněk Julina, Petra Králová, Marie Vančurová, Radoslav Šopík a Dagmar Kopečková j. h.

Ve středu 14. února v 17.00 zvou divadelníci do Dílny na neformální besedu s tvůrci – Klevetivku. V pátek 16. února se od 10.00 ve Velkém sále koná veřejná generálka.

Premiéra 17. února je vyprodaná.

Archetypální postava Francoise Pignona se v MDZ neobjevuje poprvé. Divadlo má v současné době na repertoáru také Veberovu starší komedii Blbec k večeři s Josefem Kollerem v hlavní roli.

Reklama

Výběr článků

Načítám